Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open op maandag 1 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Hedendaags Realisme

Hedendaagse kunst waarin je de waarneembare werkelijkheid herkent, dat is kort gezegd wat je zult tegenkomen in onze collectie Hedendaags Realisme. Denk dus aan kunst waarin je direct ziet wat er is afgebeeld, al wil dat zeker niet zeggen dat je dan ook direct alles gezien hebt! 

 

Kunstacademies met een figuratieve focus

Het Drents Museum is als een van de eerste musea in Nederland begonnen met het verzamelen van hedendaags realistische kunst. Daarbij lag de focus aanvankelijk voornamelijk op het werk van de Noordelijke Realisten. Dit zijn een aantal kunstenaars, waaronder Matthijs RölingWout MullerHenk Helmantel en Ben Snijders, die zich vanaf eind jaren ’60 vanuit het Noorden van het land gingen afzetten tegen het idee dat alleen abstract werk ‘goede kunst’ zou zijn. Ze trokken naar Groningen, naar de Academie Minerva, waar Röling en Muller les hebben gegeven. Daarnaast zetten de Noordelijke Realisten een herwaardering van ambacht in gang. Zo werd de Academie Minerva een broedplaats voor meerdere generaties figuratieve kunstenaars. 

Ook buiten de Noordelijke Realisten heeft het museum werk van Nederlandse realistische kunstenaars getoond en verzameld. Denk hierbij aan Atousah BandehAlle JongDick PietersTom Claassen en Femmy Otten.
Daarnaast kijken we buiten de landsgrenzen naar academies waar een vergelijkbare ontwikkeling binnen de figuratieve kunst heeft plaatsgevonden. Zo toont het Drents Museum sinds 2009 van kunstenaars van de Leipziger Schule, en de latere generaties Neue Leipziger Schule. Sinds kort wordt ook werk van deze kunstenaars verzameld. Zo hebben we werk in de collectie van Laura EckertRobert SeidelRosa Loy en Mirjam Völker

 

Schenkingen

De collectie Hedendaags Realisme bestaat inmiddels uit een kleine 4.500 stukken. Een bijzondere verzameling, met onder andere een groot aantal zelfportretten. Deze collectie bestaat voor een aanzienlijk uit schenkingen. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de schenking van ING in 2010, bestaande uit 271 topstukken uit de Nederlandse figuratieve kunst. Mede door die schenking werd het Drents Museum dé plek in Nederland voor hedendaagse realistische kunst.

 

Topstukken en hoogtepunten

Echte topstukken uit deze collectie zijn Interieur met schilder en zijn model (1970) van Matthijs Röling en Bulb (2020) van de Leipziger kunstenaar Matthias Weischer. Deze schilderijen onderschrijven ook gelijk de diversiteit in de collectie. Beiden werken verbeelden een interieur maar kleur, sfeer, werkwijze en boodschap zijn totaal verschillend. Ook bijzonder is het donker humoristische werk in keramiek van Carolein Smit.  Haar Drents Heideschaap met herderin is ook een absolute blikvanger uit onze collectie. 
In de serie Jong Realisme, bestaande uit solo-exposities en bijgaande publicaties, biedt het Drents Museum een podium aan jonge kunstenaars. Deze kunstenaars, voornamelijk uit Nederland, werken binnen de figuratie. Voorbeelden uit deze serie zijn  Simon SchrikkerHans Hoekstra en Thijs Jansen

Daarnaast is het museum met Realisme uit Leipzig, de overzichtstentoonstelling van 3 generaties Leipziger kunstenaars in 2009, de eerste in Nederland geweest om de Leipziger kunst te tonen. Een interessant artikel over die tentoonstelling vind je hier. Meerdere solo-exposities van kunstenaars uit de Neue Leipziger Schule zijn hieruit gevolgd, waaronder Rosa LoyLaura Eckert en David Schnell.

Een absoluut hoogtepunt was de tentoonstelling The American Dream waarin Amerikaans Realisme van 1945-2017 te zien was, in het Drents Museum en Kunsthalle Emden. Er was werk te zien van onder andere Edward Hopper, Alice Neel en Andy Warhol.  

 

Tijdelijk niet te zien 

Dit deel van de collectie is momenteel niet te zien in verband met de herinrichting van het museum. Dit is onderdeel van de voorbereidingen op onze nieuwe collectiepresentatie Labyrinthia