Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open op maandag 1 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Meisje van Yde

We bereiden ons op dit moment voor op de nieuwe presentatie van onze collectie. Het meisje van Yde is daarom tijdelijk niet te zien. Meer informatie


 

Meisje van Yde

Zestien lentes jong was ze nog maar, ongeveer 1,40 m lang en ze had blond haar. Voor haar dood werd haar hoofd aan één kant kaalgeschoren. Rond het begin van de jaartelling werd dit pubermeisje gewurgd met een wollen bandje dat haar beul driemaal om haar hals draaide. Mogelijk werd ze ook nog met een mes in haar hals bij haar linker sleutelbeen gestoken. Bijna tweeduizend jaar lag ze in het veen bij het dorp Yde, tot in mei 1897 twee arbeiders haar vonden.

De vinders van het meisje 

Op woensdag 12 mei 1897 werken Willem Emmens (1871-1949) en Hendrik Barkhof (1877-1961) in het veen tussen Vries en Yde. Ze zijn bezig met het uitbaggeren van een klein veentje. De zwarte veenmodder trekken ze omhoog met een baggerbeugel om te drogen en later te gebruiken als brandstof. Ze schrikken behoorlijk als ze plotseling met de baggerbeugel de restanten van een mens omhoog trekken.

Een duivel op de beugel

De rijksarchivaris Jan Joosting schrijft in zijn verslag dat de mannen dachten de duivel in eigen persoon te hebben opgegraven. De mannen zien al gauw dat het lichaam niet van een recent overleden persoon is. Ze waarschuwen de politie niet, maar verstoppen het lichaam onder heideplaggen.

Meisje van Yde

Ruim een week later, op 21 mei 1897, tonen ze het veenlijk aan de burgemeester van Vries, Hendrik Aalfs. Het lichaam is beschadigd, vermoedelijk door het gebruik van de baggerbeugel. Duidelijk is te zien dat het om een meisje gaat, met aan een kant van haar hoofd lang blond haar. 

De bekendmaking van de vondst doet het meisje in eerste instantie niet veel goeds. Nieuwsgierige buurtbewoners onderzoeken het lichaam hardhandig, prikken met stokken in haar lichaam en nemen haar tanden mee als souvenir. Burgemeester Aalfs stelt het Provinciaal Museum in Assen op de hoogte. Het museum komt al snel tot de conclusie dat dit een zeer bijzondere en unieke vondst is. Op 19 juni 1897 wordt het meisje door rijksarchivaris Joosting overgedragen aan het museum. Sindsdien wordt ze hier getoond.  

Het meisje in het museum

Tegenwoordig is het Meisje van Yde het bekendste veenlijk van Nederland, en één van de topstukken van het Drents Museum. Ze werd rond het begin van de jaartelling door haar gemeenschap gedood en aan de goden geofferd, mogelijk in reactie op de dreiging die uitging van de Romeinen in Zuid-Nederland. Zo laat het Meisje van Yde zien dat de Romeinse invloed tot ver boven de limes reikte.


 

 

Klokhuis

In augustus 2019 was het meisje van Yde te zien in Het Klokhuis. Bekijk het item hier terug (deze aflevering is gemaakt in 2016).