Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open op maandag 1 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Geschiedenis

Het Drents Museum werd in 1854 opgericht. Het begon met een simpele kast van voorwerpen. Nu is het uitgegroeid tot een kast van een museum! De geschiedenis van het museum is hieronder te lezen. Het gebouw van het museum en zijn bijzondere ruimtes worden hier beschreven.

In 1854 werd het Provinciaal Museum van Oudheden opgericht, met als startkapitaal een provinciale subsidie van 100 gulden en een kast voor de collectie. De kast met archeologische en historische voorwerpen werd geplaatst in het Provinciehuis aan de Brink in Assen. Bijna vijftig jaar later, in 1901, werd de collectie van het museum ondergebracht in het naastgelegen Rijksarchief (nu Drents Archief). Het museum kreeg toen de naam Provinciaal Museum van Oudheden en Geschiedkundige Voorwerpen. De collectie kreeg een impuls toen professor Van Giffen zich in 1916 aan het museum verbond om onderzoek te doen naar de archeologische schatten van Drenthe. Zijn opgravingen maken dat het Drents Museum zich tot de dag van vandaag een van de Nederlandse topmusea op archeologisch gebied kan noemen.

Provinciaal Museum van Drenthe
In 1964 werd het oudste huis van Assen, het zogeheten Ontvangershuis, gerestaureerd in de stijl van de 18de eeuw en toegevoegd aan het museum. Nu is daar het Grootste Poppenhuis van Nederland te zien. Tien jaar later verhuisde het museum definitief naar het oude Provinciehuis. In de jaren daarna ontving het museum gemiddeld 50.000 bezoekers per jaar. Het museum werd omgedoopt tot Provinciaal Museum van Drenthe.

Stichting Schone Kunsten
In 1978 werd het Drostenhuis (nu Kunst 1885-1935) toegevoegd aan het museum, vier jaar later gevolgd door de Abdijkerk. In 1983 werd de collectie kunst en kunstnijverheid uit de periode rond 1900 van de Stichting Schone Kunsten rond 1900 (SSK) ondergebracht in het museum. Vanaf dit moment verzamelt het museum ook kunst uit deze periode. In de jaren 80 werd (naast archeologie, geschiedenis en kunst rond 1900) bovendien een nieuw speerpunt opgenomen in het verzamel- en tentoonstellingsbeleid: die van de hedendaagse figuratieve kunst.


Ontvangershuis


Abdijkerk en Drostenhuis

Zelfstandige stichting
Het museum werd in 1996 uitgebreid met de onderdoorgang en de overkapping van de binnenplaatsen, naar ontwerp van architect Gerard Schijf van Team4. Het museum heet sindsdien officieel Drents Museum. Drie jaar later werd het museum losgekoppeld van de provincie Drenthe en ging het Drents Museum verder als zelfstandige stichting.

Het Terracotta Leger
De internationale tentoonstelling Het Terracotta Leger van Xi’an maakte van 2008 het meest succesvolle jaar ooit voor het Drents Museum. Maar liefst 380.544 bezoekers bezochten dat jaar het museum. De tentoonstelling zette het museum in een klap op de kaart van best bezochte musea in Nederland.


Binnenplaats Abdijkerk


Het Terracotta Leger

Grote publiekstrekker
In 2011 werd het museum uitgebreid met een nieuwe museumvleugel naar ontwerp van de internationaal gerenommeerde architect Erick van Egeraat. Sinds de heropening staat het Drents Museum bekend als een van de belangrijkste trekpleisters van het noorden van Nederland.