Navigatie overslaan
circa 2.500.000 - 2.000 v.Chr.

Steen­tijd

De steentijd of het stenen tijdperk is de periode uit de prehistorie waarin mensen stenen werktuigen gebruikten en nog geen metalen. Aannemelijk is dat ze in die tijd ook wel houten en benen gebruiksvoorwerpen maakten.

Didier Descouens

Prehistorische vuistbijlen

Jagers en verzamelaars rond de steentijd in Drenthe

De steentijd of het stenen tijdperk is de periode uit de prehistorie waarin mensen stenen werktuigen gebruikten en nog geen metalen. Aannemelijk is dat ze in die tijd ook wel houten en benen gebruiksvoorwerpen maakten.

De levenswijze van de Sami uit Finland, lijkt nog sterk op die van de prehistorische jagers-verzamelaars. Ze gebruiken nog steeds de zelfde technieken voor het maken van vuistbijlen.

5000 v. Chr

Graf­vel­den, hune­bed­den en urnen

Het hunebed van Tynaarlo

Voor archeologen is een graf vaak een belangrijke bron van informatie over de prehistorische mens. Zij kunnen eruit afleiden met wat voor mensen ze te maken hebben, hoe die hebben geleefd, wat hun sociale status was en hoe ze zijn begraven of gecremeerd. Dat laatste zegt dan soms weer iets over de cultus of rituelen van een groep, een stam of een volk.

Hunebedden

De hunebedden in Drenthe behoren misschien wel tot de bekendste overblijfselen van de grafcultuur uit de nieuwe steentijd (5300-2000 v.Chr.) in ons land. 

Het waren gemeenschappelijke grafkamers die van grote stenen waren gebouwd door boeren van de zogenoemde Trechterbekercultuur, een verzamelnaam voor verwante gemeenschappen in Noordwest-Europa.

Schilderij 'De turfschuit' van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh

De turfschuit

“In het laatste stukje van de ijstijd, zo’n 15.000 jaar geleden, verschenen in Nederland de eerste moderne mensen op het toneel. Mensen als wij. Het waren jager-visser-verzamelaars die voortdurend rondtrokken en hooguit enkele dagen of weken op één plek verbleven”

Drents Museum

Vuistbijl

Rijksmuseum van Oudheden

Smidwerktuigen

Rijksmuseum van Oudheden

Tongdolkje

De eerste boeren van de Trechterbekercultuur (3400-2900 v.Chr.) verschenen op de zandgronden in het noorden. Zij worden hunebedbouwers genoemd omdat het hunebed in onze ogen het meest kenmerkende element vormt van hun cultuur. De Trechterbekerboeren bouwden hunebedden tot ongeveer 3000 v.Chr. Daarna werden deze graven eeuwenlang hergebruikt.

tot 50 v. Chr

Smid uit de nieu­we steentijd

Voormalige smidwerkplaatsen, Roden
Augmented Reality ervaring

Bekijk het verhaal van het Trechterbekervolk op locatie

Bekijk onze Labyrinthia web app om de verhalen in echte context te ontdekken.

Bekijk

Ontdek andere momenten binnen onze tijdlijn

  • Bekijk de bronstijd