Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Verrijking

Zoek mee naar Sporen van Van Gogh

Inventarisatie Van Gogh Monumenten in Drenthe

In het najaar van 1883 bracht Vincent van Gogh 3 maanden door in Drenthe. In het kader van het project ‘Inventarisatie Van Gogh Monumenten in Drenthe’ willen we kijken welke sporen de kunstenaar in Drenthe heeft achtergelaten. Ook kijken we naar de status die deze erfgoedlocaties momenteel hebben. Het Drents Museum, het Drents Archief en Het Drentse Landschap bundelen in dit project de krachten.

Naast de eigen expertise, vormen ook bestaande publicaties en gesprekken met lokale partners een belangrijk onderdeel van het onderzoek. Daarnaast is er afstemming met het Van Gogh Museum en de andere partners uit het netwerk Van Gogh Europe. In september 2020 willen we een lijst presenteren met locaties die een kunst- en cultuurhistorische betekenis voor het Drentse verhaal van Vincent van Gogh hebben. We volgen daarbij het voorbeeld van Van Gogh Brabant (zie: https://www.vangoghsites.com/nl/monumenten).

Het doel van het project is het belang van het verhaal van Van Gogh in Drenthe te onderstrepen en om het erfgoed voor de toekomst te beschermen. Ook biedt de lijst een belangrijke basis voor Van Gogh-initiatieven in de hele provincie.
 

Waar zijn we naar op zoek?

We willen in het onderzoek het volgende in kaart brengen:

  1. Locaties gelieerd aan Van Goghs biografie
  2. Motieven uit het werk van Vincent van Gogh
  3. Landschappen die de sporen van Van Goghs tijd dragen
  4. Locaties die een verhaal rondom Van Gogh vertellen
  5. Locaties waar archieven liggen die te maken hebben met de tijd van Van Gogh en musea met werken 

Heb je informatie die ons kan helpen om het complete verhaal van Van Gogh in Drenthe in kaart te brengen? Of wil je graag op de hoogte blijven van het project?

Laat het ons dan weten!

 

Wat weten we al over Van Gogh in Drenthe?

Vincent van Gogh stapt op dinsdag 11 september 1883 op de trein van Den Haag naar Drenthe. Hij verblijft in Hoogeveen en in Nieuw-Amsterdam. Drenthe kent hij alleen uit verhalen van anderen. Wat hij er zal aantreffen is iets waar hij alleen over kan fantaseren.

Hoewel hij niet de eerste kunstenaar is die voet aan de grond zet in deze ‘woeste’ en afgelegen provincie, is zijn keuze om in het najaar in plaats van in de zomer naar Drenthe af te reizen opmerkelijk. Nog opmerkelijker is, dat hij niet voor de idyllische zanddorpjes gaat, maar zijn hart heeft verloren aan de veengebieden in Zuidoost Drenthe. 

Wat hij er ziet, zal hem zijn hele leven bijblijven. Het harde leven op het platteland en de puurheid van de bewoners weten hem nog standvastiger in zijn doel te laten worden: Van Gogh wil een schilder van de boeren worden. Hij wil het leven op het land doorgronden. Daarbij laat hij zich niet weerhouden door de gangbare gebruiken en mode in de kunstwereld. Van Gogh volgt zijn eigen weg en de maanden die hij in isolement in Drenthe doorbrengt, overtuigen hem nog meer van die roeping.

Afbeelding: Brief Vincent aan Theo Van Gogh, Nieuw-Amsterdam, op of rond 22 oktober 1883, Collectie Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting). Klik op de afbeelding voor een grote weergave.

 

Drentse schilderijen van Van Gogh.

Naast een aantal tekeningen, zijn er 5 schilderijen die met zekerheid aan de Drentse periode toegeschreven kunnen worden. De turfschuit bevindt zich in de collectie van het Drents Museum, evenals het sinds kort samen met het Van Gogh Museum verworven schilderij Onkruid verbrandende boer. De werken Twee vrouwen in het veen, Boerderij met turfhopen en Hutten zijn te vinden in het Van Gogh Museum.

 

 Onkruid verbrandende boer  De turfschuit