Openingstijden

Di t/m zo: 11.00 - 17.00 uur. Koop je ticket online!

+

Menu

Gratis lezing: Barbizon van het Noorden

Vanaf 1 juli gaan wij onze populaire gratis lezing weer aanbieden! Wel worden de coronamaatregelen in acht genomen. Het aantal bezoekers voor de gratis lezig is voorlopig beperkt. Per lezing mogen wij 30 bezoekers toelaten. Let op! Het is niet mogelijk om vooraf te reserveren voor de gratis lezing. 

--------- 

Met de uitvinding van de verftube kunnen schilders veel makkelijker buiten gaan werken. En dat doen ze massaal. In de 19de eeuw ontstaan overal kunstenaarskolonies, waarvan het Franse Barbizon - iets ten zuiden van Parijs - wel de bekendste is. Ook in Nederland zijn talloze schilderachtige plekken. Kunstenaars sporen elkaar aan om te gaan schetsen en schilderen in Katwijk, Oosterbeek, Laren, Volendam, Nunspeet. En, om vooral Drenthe niet over te slaan!

Tussen 1850 en 1950 verwelkomt Drenthe alle belangrijke kunstenaars van dat moment: Anton Mauve, Hendrik Willem Mesdag, Jozef Israëls, George Hendrik Breitner. De grote meesters van de Haagse School. Zelfs Vincent van Gogh is enkele maanden in Drenthe. Tijdens de gratis lezing vertelt onze museumdocent over de ontwikkelingen in de 19de eeuw die leidden tot de massale trek naar het platteland van Drenthe, over wat zij er aantroffen, over de contacten tussen de schilders onderling en over het werk dat zij er maakten.  

 

Wanneer:       op donderdag en zondag (t/m 13 september 2020)
Voor wie:       volwassenen
Waar:             Statenzaal (het kan voorkomen dat de lezing op donderdag vanwege verbouwingswerkzaamheden zo nu en dan wordt verplaatst naar de GS-zaal, de GS-zaal is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers)
Tijd:               13.00-13.30 en 14.00-14.30 uur *
Prijs:              gratis (op vertoon van een geldig entreekaartje voor het museum)

* Op donderdag 1 september vindt de lezing van 14.00 uur plaats in de GS-zaal.