Openingstijden

gesloten tot en met 25 januari 2022

+

Menu

Iraanse poëziemiddag

Let op! Deze activiteit is afgelopen. Nieuwsgierig welke activiteiten er te doen zijn in het museum? Kijk dan in onze agenda of activiteitenoverzicht.

Een ding hebben alle Iraniërs gemeen en dat is een liefde voor de 14de-eeuwse dichter Hafez. Bijna iedereen kent wel een favoriete strofe uit het hoofd. Maar Hafez is niet de enige beroemde Iraanse dichter: poëzie is vervlochten met het land. Benieuwd naar de betoverende regels van de Perzische poëten? Schuif aan bij de Poëziemiddag en luister naar voordrachten die je meevoeren naar het land van dichters en verhalenvertellers.

Programma

De Poëziemiddag is gevuld met belevingen van de Perzische cultuur. Bezoek eerst de tentoonstelling Iran om je te wanen in een heuse bazaar en dompel je dan onder in de muziek, vertelkunst en poëzie van jonge en oude, historische en moderne Iraniërs! Proef de rijkdom van Iran - letterlijk, want in de pauze kun je fruit en zoete lekkernijen kopen voor bij de koffie en thee.

Op het programma staan een inleiding op de Iraanse poëziecultuur, voordrachten van klassieke Iraanse dichtkunst maar ook moderne Iraans-Nederlandse poëzie.

Prof. Asghar Seyed Ghorab van Universiteit Leiden vertelt over het belang van poëzie in het hedendaagse Iran. Hoe kan het dat in Iran klassieke poëzie zelfs terechtkomt op antwoordapparaten en de achterkant van vrachtwagens?

Nafiss Nia, een Iraans-Nederlandse dichter, publiceert binnenkort haar derde dichtbundel maar heeft ook moderne Perzische dichtkunst vertaald naar het Nederlands. Ze is creatief, betrokken en heeft een prachtige, zangerige stem.

Farid Sheek is een jonge musicus met een daverend talent voor de daf, een traditioneel Perzisch instrument. Hij zorgt voor muzikaal tussenspel rondom de voordrachten.

Shamlou: The Greatest Lover, The Most Alive is het verhaal van de invloedrijke twintigste-eeuwe dichter Ahmad Shamlou. De korte documentaire is gemaakt door Iraans-Nederlandse regisseur Farshad Aria.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Granate.   

Voor wie: volwassenen
Wanneer: zondag 16 september
Waar: Statenzaal
Tijd: 14.00 - 16.30 uur 
Prijs: € 7,50 excl. museumentree
Reserveren: verplicht, via reserveringen@drentsmuseum.nl of 0592 377 709

Gesloten

In navolging van de richtlijnen van het RIVM met betrekking tot het coronavirus, is het Drents Museum gesloten tot en met 25 januari 2022. Alle evenementen en publieksactiviteiten van het museum zijn tot en met 25 januari 2022 geannuleerd. De Museumshop is wel weer te bezoeken en is open van dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur met Coronacheck en mondkapje.
Wil je een melding ontvangen wanneer we weer open gaan? Meld je dan aan voor een ticket alert.