Openingstijden

di t/m zo: 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Karin Haanappel: De grootsheid van Isis in de klassieke oudheid

Deze lezing is uitverkocht.

Wat doet de tempel van de Egyptische godin Isis in de Romeinse stad Pompeï? Kunsthistoricus Karin Haanappel geeft antwoord op deze vraag in haar lezing ‘De grootsheid van Isis in de klassieke oudheid’. De lezing is onderdeel van de tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid - De wereld van Pompei en Herculaneum’.

Pompei

In het midden van de achttiende eeuw vinden archeologen in de Italiaanse kuststad Pompeï een tempel gewijd aan de Egyptische godin Isis. Deze vondst wakkert in Europa de belangstelling voor Isis en het oude Egypte aan. Zo raakt de componist Mozart na een bezoek aan Pompeï in de ban van haar en componeert zijn wereldberoemde opera Die Zauberflöte, die zich afspeelt in het oude Egypte. 

 

Het oude Egypte

De lezing start in het oude Egypte, waar de wortels van de Isis-religie liggen. Vervolgens reizen we met haar door het mediterrane gebied. Vanaf de vierde eeuw voor Christus tot de vierde eeuw na Christus is de Isis-religie erg populair en in de hele Grieks-Romeinse wereld verrijzen tempels van haar. De lezing eindigt in Pompeï waar Isis’ tempel in 79 na Christus bedolven raakt onder lava en puin.

 

Karin Haanappel

Karin Haanappel is auteur van onder andere ‘Het Parijs van Isis’ en ‘Herstory of Art’. Vanaf 1994 specialiseert zij zich in vrouwelijke kunstenaars door de eeuwen heen. Ze is gefascineerd door het vrouwelijke goddelijke wat de afgelopen decennia heeft geleid tot diepgaand onderzoek. 

 

Wanneer: zondag 19 februari 2023
Voor wie: volwassenen
Tijd: 14.00 uur
Waar: Opkamer
Prijs: € 6 (excl. museumentree)

 

Wachtlijst

Deze lezing is uitverkocht. Wil je op de reservelijst staan? Laat dan je emailadres achter via het de wachtlijst (via onderstaande link). Wij sturen je dan een seintje wanneer er nog tickets beschikbaar komen. 

Wachtlijst