Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open op maandag 1 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Revolusi en de Molukkers

Rondom de tentoonstelling Revolusi organiseert het Rijksmuseum een serie activiteiten waarin de thema’s en verhalen uit de tentoonstelling breder worden uitgemeten, met ruimte voor dialoog over de verschillende perspectieven en de nawerking van deze geschiedenis. Op zaterdag 16 april vindt het event Revolusi en de Molukkers plaats in het Drents Museum. Met korte lezingen, interviews, spoken word en een betoog over: nationalisme op de Molukken tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949), het streven naar onafhankelijkheid op de Molukken en de burgeroorlog tussen 1999 en 2002. 

                                                              

Videoportret 
Marion Anker schetst de achtergronden van de tentoonstelling Revolusi in het Rijksmuseum en leidt het videoportret in van Martha Anthony-Akihary over haar vader Peter Akihary (ook te zien in de tentoonstelling Revolusi). 

Vrijheidsstrijd
Tjalling Bouma laat aan de hand van het verhaal van vijf Molukse politici zien hoe de federale gedachte van meet af aan onderdeel was van de Indonesische vrijheidsstrijd en hoe zij daar elk op hun eigen en zeer verschillende manier aan hebben bijgedragen.

Molukse militairen
Wim Manuhutu zoomt in op de rol en positie van de verschillende groepen Molukse militairen tijdens en na de Revolusi. Aan de ene kant waren dat de Molukse militairen die vanaf 1945 aan de zijde van de nationalisten vochten, aan de andere kant Molukse KNIL-militairen die aan de Nederlandse kant stonden. Welke rol speelden deze twee groepen tijdens de Revolusi, hoe stonden zij tegenover de RMS en hoe verging het hen verder?

Verdriet van Ambon
Lara Nuberg interviewt Tjitske Lingsma naar aanleiding van haar boek ‘Verdriet van Ambon’ over de postkoloniale erfenis en het ontstaan van de burgeroorlog op de Molukken 1999-2002. Uiteraard met aandacht voor de actuele situatie. 

Excuses aan de Molukse gemeenschap
De komst van Molukkers naar Nederland was het resultaat van een patstelling tussen Nederland en Indonesië die ‘opgelost’ werd door de belofte van een tijdelijk verblijf. Eenmaal in Nederland werd met geen woord meer gerept over de terugreis naar Maluku. Sylvia Pessireron doet een oproep aan de Nederlandse regering om excuses te maken en legt uit waarom dat zo belangrijk is.  

Spoken word
Spoken word kunstenaar Emerson Terinathe zorgt voor enkele intermezzo’s. 

Na de presenties is er een nagesprek met de deelnemers en de zaal onder leiding van moderator Lara Nuberg.

Voor wie: volwassenen 
Wanneer: zaterdag 16 april 2022
Tijd: 14.00 uur
Waar: Opkamer in Drents Museum 
Prijs: € 12,50 p.p. (incl. koffie/thee)
Tickets: dit event is uitverkocht