Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Kunstwerken uit verschillende periodes van de kunstgeschiedenis, waaronder ook erfgoedstukken, video-installaties en foto’s zijn door de musea geselecteerd. Het Drents Museum heeft zeven werken uitgekozen. Van het Zelfportret met aapje van Frida Kahlo* tot werk van Henk Helmantel. Hieronder vind je een overzicht van de werken die het Drents Museum heeft geselecteerd voor Art Rocks. Alle kunstwerken zijn te vinden op www.artrocks.nl/kunstwerken

Muzikanten uit alle genres kunnen tussen 28 augustus en 22 november 2020 hun nummer inzenden via de website van Art Rocks. Deelname aan de muziekcompetitie is vanaf 14 jaar en zowel voor amateurmusici als voor professionals.

De Drentse Madonna
Jozef Israëls maakte het werk De Drentse Madonna waarschijnlijk in Zweelo. Op het schilderij is een jonge Drentse moeder afgebeeld met haar kindje op schoot. Het vredige beeld van de moeder met kind verwijst naar een geliefd thema in de schilderkunst: Maria, de moeder van Jezus. Dit kunstwerk, door Israëls zelf ‘De Drentse Madonna’ genoemd, is een onmiskenbaar Drentse variant op dit oude thema. Meer weten over dit werk? Klik hier.

Substanzen/Substances
Al decennia lang werkt Rosa Loy aan een oeuvre waarin de vrouw centraal staat. Ze haalt haar inspiratie uit eigen ervaringen, herinneringen en ontmoetingen. De mens en de natuur lijken in Loys schilderijen soms letterlijk met elkaar vergroeid. Deze wereld van vrouwen en planten ligt het dichtst bij een fantasiewereld. Substanzen/Substances is een ‘typisch’ Rosa Loy schilderij: het is sprookjesachtig en geheimzinnig en weet de toeschouwer daarmee voortdurend geboeid te houden. Meer weten over dit werk? Klik hier.

Vrouw met groene ketting
Hiernaast zie je een portret van een chique geklede dame van middelbare leeftijd. De dame kijkt starend het beeld uit. Het lijkt alsof ze in gedachten verzonken is. De knalgroene, lange ketting om haar nek en de geelgroene oorbellen vallen op. Ze steken mooi af tegen de donkere huidskleur van de vrouw. Achter haar schouders loopt een zwarte baan.  Wie de dame is, is niet bekend. Meer weten over dit werk? Klik hier.

Zelfportret met aapje *
Dit kunstwerk van Frida Kahlo is één van haar topstukken. Het is een zelfportret van de kunstenaar. Kahlo schildert zelfportretten die doorvlochten zijn met symboliek uit haar persoonlijke leven. De onstuimige relatie met Rivera en haar gebroken lichaam staan vaak centraal. Ze breekt alle taboes van haar tijd en groeit uit tot cultfiguur. Meer weten over dit werk? Klik hier.

De oostkant van het poortgebouw van kasteel Ammersoyen
De wereld van Henk Helmantel gaat over inspiratie en ambacht, over licht en donker, over stofuitdrukking en over verstilling en spiritualiteit. In eerste instantie lijkt Helmantel enkel en alleen de voorwerpen en interieurs realistisch weer te geven. Toch verraadt een tweede blik een zoektocht naar een soort eeuwigheid, een hogere waarde die gevonden kan worden in het alledaagse. Vanaf 3 oktober te zien in het Drents Museum. Meer weten over dit werk? Klik hier.

Volière in de vorm van een huis voor een tortelduif
Dit is een klein, vrijstaand huis. Aan de voorgevel zien we in het midden een deur met daaromheen een mooi kozijn. Op schilderijen uit de 17de eeuw zien we al kooitjes met daarin tortelduiven in woonhuizen. Ze staan soms midden in de kamer of hangen aan het plafond. In de 18de eeuw komen steeds vaker kooitjes voor die boven de deur hangen. Meer weten over dit werk? Klik hier.

Het meest Hollandse stilleven
De aanleiding om dit schilderij te maken, was een opdracht. De eigenaar van een kaashandel uit Woerden wilden zijn dertigjarig jubileum onder andere vieren met de aanschaf van een ‘Helmantel’ waarin kaas de hoofdrol speelt. Hij en zijn vrouw lieten bij Henk Helmantel allerlei soorten en vormen kaas bezorgen én voorwerpen die worden gebruikt bij de kaasbereiding. De schilder maakte er, volgens afspraak, een klein schilderij van. Toen het schilderij klaar was, waren de kazen nog goed. Henk Helmantel had ze na elke werkdag goed ingepakt in folie. Hij besloot met de kazen een nieuwe compositie te maken en ditmaal eens flink uit te pakken qua formaat. Het werd dit monumentale kunstwerk. Vanaf 3 oktober te zien in het Drents Museum. Meer weten over dit werk? Klik hier.

 * De tentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo in het Drents Museum is vanwege het coronavirus een jaar uitgesteld. Wel daagt het museum muzikanten uit om een soundtrack te maken bij dit kunstwerk dat van 8 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022 te zien is in Assen. Tijdens de museumronde wordt dit werk geprojecteerd op een unieke locatie in het Drents Museum.