Openingstijden:

dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur
donderdag 27 april gesloten i.v.m. Koningsdag

+

Zien en doen

Codename: Energy

Op vrijdag 14 april opent het Drents Museum de deuren van de nieuwe familiebelevenis Codename: Energy. Deze belevenis is de opvolger van het Kindermuseum Boordevol EnergieCodename: Energy is dé plek in Nederland waar alles draait om energie. Samen met de onderzoekers Genieke Sterk (Ilse Warringa) en Storm Roosting (Sergio IJssel) duiken de bezoekers in de wereld van energie. Wat is energie, hoe gingen onze voorouders hiermee om en hoe kunnen we er in de toekomst bewuster mee omgaan? Codename: Energy is een energiek avontuur voor jong en oud en mogelijk gemaakt door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Energie
Energie verbindt generaties. Alles wat wordt bedacht en gedaan op het gebied van energie heeft invloed op mens, landschap en milieu. Wat onze voorouders hebben bedacht en gedaan, bepaalt hoe wij er nu voor staan. En wat wij op onze beurt doen, heeft invloed op de generaties na ons. Want we gebruiken met zijn allen heel veel energie: om te douchen, bellen, gamen enzovoort. Dat levert veel CO2 en andere broeikasgassen op. De uitstoot van deze gassen heeft grote gevolgen voor onze wereld.

Een energiek avontuur
Genieke Sterk (Ilse Warringa van Klokhuis en Welkom in de Gouden Eeuw) en Storm Roosting (Sergio IJssel van Klokhuis en Flikken Maastricht) werken in het gaafste lab van de wereld, namelijk het E-Lab. In dit lab doen zij onderzoek naar energie. Genieke en Storm staan op het punt een ontdekking te doen die de wereld gaat veranderen, maar daar hebben ze hulp bij nodig! Tijdens het avontuur dat volgt, worden jong en oud uitgedaagd om op een speelse en avontuurlijke manier na te denken over en aan de slag te gaan met energie. Wie durft het avontuur aan?

Drenthe
Uiteraard komt de Drentse energiegeschiedenis aan bod in Codename: Energy. De provincie Drenthe was namelijk eeuwenlang dé energieprovincie van Nederland. Turf, aardolie en aardgas, Drenthe heeft het allemaal. In Codename: Energy ontdekken de bezoekers hoe onze voorouders de energievoorraden vinden en gebruiken.

Samenwerking
NAM is al langere tijd trotse hoofdsponsor van het Drents Museum. Daarnaast was NAM in 2012 sponsor van het Kindermuseum Boordevol Energie en in 1997 sponsor van hetGeoExplorer objecttheater. Nu heeft het Drents Museum dankzij een bijdrage van NAMCodename: Energy gerealiseerd.
 

Win een bezoek voor je hele klas!

Zit jij in groep 5, 6 7 of 8 en wil jij een compleet verzorgd bezoek voor de hele klas aan Codename: Energywinnen? Dat kan. Doe mee aan onze prijsvraag. Hoe het werkt? Heel eenvoudig. Laat je inspireren door het begrip energie en maak samen met je vrienden of klasgenoten een filmpje waarin energie de hoofdrol speelt. Alles mag, alles kan. De drie origineelste inzendingen winnen een compleet verzorgd bezoek aanCodename: Energy. En dat niet alleen, je wint ook een meet & greet met Sergio IJssel en Ilse Warringa. We halen jouw klas op met een speciale bus en brengen jullie natuurlijk ook weer terug. Dus geen enkel excuus voor jouw meester of juf om niet mee te doen aan deze actie! Stuur jouw filmpje met gegevens (naam, klas, school en plaats) voor 8 mei naar communicatie@drentsmuseum.nl 

De mogelijkheid bestaat dat wij de filmpjes die ingestuurd worden, gebruiken voor onze eigen social media.