Openingstijden

gesloten t/m 9 februari 2021

+

Menu

Drentse geschiedenis

Door ruim 150 jaar intensief verzamelen is de collectie Drentse geschiedenis met zijn 35.000 objecten uit de periode 1650 -1940 grotendeels compleet en biedt een representatieve doorsnede van de materiële cultuur van de ‘Olde Lantschap’.

Dit collectieterrein omvat de historische verzameling (een collectie historische objecten en gebruiksvoorwerpen die het leven in en rondom het huis documenteren), de verzameling kunstnijverheid (in Drenthe gemaakte of gebruikte voorwerpen van glas, tin, koper, porselein, aardewerk en zilver), de textiel en kostuumverzameling (regionale streek- en stadse dracht, militaire- en ambtsuniformen, de bijbehorende accessoires en streeksieraden), de historisch topografische atlas (foto’s, films, video’s, ansichtkaarten) en de collectie oude Drentse kunst (schilderijen en werk op papier gemaakt door Drentse kunstenaars of door kunstenaars die in provincie hebben gewerkt voor 1950).
 

We bereiden ons momenteel voor op een nieuwe presentatie van het verhaal van Drenthe. Daarom zijn de presentaties Archeologie, Drentse geschiedenis en Hedendaags Realisme tijdelijk niet te zien.