Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
gesloten op zaterdag 27 april 
open maandag 29 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Drentse geschiedenis

Van vogelfonteintje tot vleesmolen

Plooitangen, vleesmolens, drijflontjes en een motor van het merk ‘Germaan’. Vogelfonteintjes, kinderwagens, begrafenisschilden, tientallen zilveren tasbeugels, blokschaven, de boerhoorn van Wijster én de prijzenkast van ‘Varkensfokvereniging Westerbork en omstreken’.

Zomaar een kleine greep uit geschiedeniscollectie van het Drents Museum. Een zeer gevarieerde en unieke collectie met zo’n 40.000 voorwerpen. De verbindende schakel is dat alle voorwerpen in deze collectie een link hebben met de provincie Drenthe. De voorwerpen zijn er allemaal gemaakt of gebruikt. Maar de voorwerpen vertellen veel meer! 

 

Het grote verhaal van de mens

Met de voorwerpen uit de geschiedeniscollectie vertellen we verhalen over mensen. Hoe was het bijvoorbeeld om te leven aan de rand van de bewoonde wereld? Hoe werden nieuwkomers ontvangen? Hoe woonden en werkten  gewone mensen in de afgelopen eeuwen?  Hoe hebben mensen het landschap in de afgelopen eeuwen veranderd? En hoe veranderde het leven van mensen toen eind 19de eeuw nieuwe uitvindingen zoals de stoommachine, confectiekleding en huishoudelijke apparatuur binnen handbereik kwamen?

Dit soort verhalen en nog veel meer, ontdek je allemaal in de nieuwe collectiepresentatie die 2024 open gaat. 

 

Topstukken in perspectief

Het begrip ‘topstuk’ kun je van allerlei kanten bekijken. Kijk je naar de waarde dan is de verzameling munten & penningen van mr. Lucas Oldenhuis Gratama zonder meer een topstuk. De verzameling van de oprichter van ons museum bestaat uit vele honderden zeer oude munten uit de hele wereld. Een prachtig staaltje zilversmeedkunst zijn de 17de-eeuwse begrafenisschilden van het schippersgilde uit Meppel. Deze schilden sierden de kist van een overleden schipper als eerbetoon tijdens een begrafenis.

Neem je ouderdom als uitgangspunt dan is het zegel van het klooster Mariënkamp beslist een topstuk. Dit zegel is een van de weinige tastbare herinneringen aan het klooster dat in 1259 werd gebouwd op de plek waar nu het Drents Museum staat. En voor de inwoners van Drenthe is de boerhoorn van Wijster misschien wel het belangrijkste object in de collectie. De boerhoorn staat symbool voor het noaberschap in de Drentse dorpen. 

 

Zelf aan de slag met Drentse geschiedenis!

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van je eigen dorp of stad, dan kun je op een heleboel plekken aan de slag. Bijna elk dorp of stad heeft namelijk een eigen historische vereniging. Ben je vooral nieuwsgierig naar de geschiedenis van je eigen familie, dan is het Drents Archief natuurlijk de aangewezen plek om je zoektocht te beginnen. 

Ben je meer een lezer en heb je een brede interesse in Drenthe, kijk dan eens of de Drentse Historische Vereniging iets voor jou is. Ben je lid van de DHV dan ontvang je het tijdschrift Waardeel, het Drents Genealogisch Jaarboek én de Nieuwe Drentse Volksalmanak. Bovendien organiseert de DHV allerlei activiteiten met de geschiedenis van Drenthe als hoofdonderwerp.

 

Beleef de Drentse geschiedenis in het Drents Museum

Wil je de geschiedenis van Drenthe beleven, dan ben je bij ons museum natuurlijk aan het juiste adres! Heb je al eens een kijkje genomen in Het Grootste Poppenhuis van Nederland? Daar vertelt de Drentse belastingontvanger Johannes van Lier zijn verhaal. Maar je kunt ook kiezen voor het verhaal van zijn excentrieke dochter Barbara, de opstandige koetsier Roelof Harms of kokkin Tallegien Jans, die van haar hart geen moordkuil maakt.

In 2024 is de nieuwe collectiepresentatie van het Drents Museum klaar, met daarin onder andere aandacht voor de boerenbruiloft, de vervening en de herkomst van de Drenten. Wil je meer geschiedenis ontdekken in andere musea in Drenthe? Kijk dan eens op DrentseMusea.nl.  

 

 

We bereiden ons momenteel voor op een nieuwe presentatie van het verhaal van Drenthe. Daarom zijn de presentaties Archeologie, Drentse geschiedenis, Kunst rond 1900 en Hedendaags Realisme tijdelijk niet te zien.