Openingstijden

di t/m zo van 10.00 - 18.00 uur
in vakanties ook maandag open

+

Menu

FAQ - Viva la Frida!

EEN VEILIG MUSEUMBEZOEK

Moet ik een coronatoegangsbewijs laten zien bij de entree?
Vanaf 25 februari vervallen alle coronamaatregelen in ons museum. Dat betekent dat het niet langer nodig is om een QR-code te laten zien.

Welke maatregelen gelden er op dit moment in het museum?
Vanaf 25 februari vervallen alle maatregelen in ons museum. Dat betekent dat het niet langer nodig is om een QR-code te laten zien, een mondkapje te dragen of afstand te houden. Het staat je natuurlijk vrij om een mondkapje te dragen. Houd daarbij rekening met andere bezoekers en werknemers. Ons museum blijft met tijdsloten werken, we adviseren je daarom van tevoren een ticket te bestellen. 

Moet ik een mondkapje op naar het museum?
Nee. Sinds 18 februari is het dragen van een mondkapje niet meer verplicht. Wanneer je het zelf graag wilt, mag je wel een mondkapje dragen. We vragen iedereen in het museum om elkaar voldoende ruimte te geven.  

Waarom moet ik een tijdslot reserveren?
Om veel bezoekers de tentoonstelling te laten bekijken willen we het bezoek zo veel mogelijk over de dag verspreiden. Vandaar dat we werken met tijdsloten.

Zijn er ook losse kaarten te koop?
Er zijn in beperkte mate losse entreekaarten te koop bij de kassa van het museum, afhankelijk van het bereik van onze maximale gebruikersvergunning. Wij verzoeken je echter dringend om zoveel mogelijk digitaal een ticket te kopen. Je bent dan in ieder geval verzekerd van een toegangsbewijs. We kunnen hiermee ons bezoek ook beter spreiden over de dag en zoveel mogelijk bezoekers een zo veilig en prettig mogelijke museumbeleving bieden. 

En als het nu te druk wordt in het museum?
We doen er alles aan om de bezoekers zoveel mogelijk over de dag (zie vraag over tijdsloten) én over het gebouw te verspreiden. Er is namelijk héél veel te zien, niet alleen bij de Frida Kahlo-tentoonstelling. Het kan natuurlijk wel gebeuren dat er af en toe op een bepaalde plek drukte ontstaat. Dan zullen we je vriendelijk vragen om eerst een van onze andere tentoonstellingen te bezoeken of om een kopje koffie te drinken en iets later terug te komen. Wij verwachten dat je hier ook zelf rekening mee houdt en je verantwoordelijkheid daarin neemt.  

Ik heb al een entreeticket gekocht, maar ik heb geen coronatoegangsbewijs. Kan ik het ticket annuleren en restitutie vragen?
Je kunt natuurlijk altijd testen voor toegang en dat opslaan in je CoronaCheckapp. Dat is ook geldig als coronatoegangsbewijs. Voor restitutiemogelijkheden verwijzen we naar het hoofdstuk TICKETS

DE TENTOONSTELLING

De tentoonstelling Viva la Frida! vindt plaats van 8 oktober 2021 tot en met 18 april 2022. 

Wordt de tentoonstelling Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo verlengd?
We hebben goed nieuws! De tentoonstelling Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo wordt met drie weken verlengd. Dat betekent dat je kunt genieten van de werken en persoonlijke eigendommen van Frida Kahlo tot en met 18 april 2022 in plaats van 27 maart 2022. 

Is de Frida Kahlo tentoonstelling in het Drents Museum dezelfde tentoonstelling als in het Cobra Museum in Amstelveen?
Nee, het zijn verschillende tentoonstellingen.

In het Cobra Museum in Amstelveen was de Gelman collectie te zien. Daarin hing naast het werk van Frida, ook van Mexicaanse Modernisten waaronder Diego Rivera.
In Viva la Frida! in het Drents Museum zijn twee belangrijke Frida Kahlo-collecties uit Mexico voor het eerst samen te zien: die van Museo Dolores Olmedo én die van Museo Frida Kahlo. Daarin zijn ruim 40 kunstwerken en vele foto's en persoonlijke objecten van Frida Kahlo te bewonderen.
Museo Dolores Olmedo bezit de grootste Kahlo-collectie ter wereld! De verzameling is aangelegd door de Mexicaanse Dolores Olmedo die vanaf 1955 werk van Frida Kahlo en Diego Rivera ging verzamelen. 
De collectie van Museo Frida Kahlo omvat o.a. foto’s, tekeningen, kleding, sieraden en beschilderde korsetten van Kahlo. Deze bijzondere verzameling persoonlijke bezittingen werd in 2004 ontdekt in het Blauwe Huis, waar Frida haar hele leven heeft gewoond en waar nu Museo Frida Kahlo is gevestigd. 

 

OPENINGSTIJDEN EN STARTTIJD

Zijn jullie openingstijden aangepast tijdens de Frida Kahlo-tentoonstelling?
Ja, tijdens de tentoonstelling Viva la Frida! zijn onze openingstijden ruimer dan normaal. We zijn open van maandag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Er zijn enkele uitzonderingen, namelijk 3 en 4 februari. Meer hierover

Geldt de starttijd van mijn ticket voor het museum of voor de tentoonstelling?
De starttijd of het tijdvak van je ticket, geeft aan vanaf welk moment je welkom bent in het museum. Je wordt verwacht tussen je starttijd en een half uur daarna. Wanneer je eenmaal binnen bent, kun je zo lang blijven als je wilt en zelf beslissen wanneer je gaat kijken naar de tentoonstelling over Frida Kahlo en de andere onderdelen van ons museum bezoekt. 

 

TICKETS

 
Wanneer kan ik tickets kopen?
Bestel je tickets voor je bezoek. Dat is mogelijk via onze Frida ticketpagina. Er zijn tickets beschikbaar mét en zónder lezing. 

Is het mogelijk om tickets te wijzigen of retourneren?
In principe worden tickets voor Viva la Frida! niet teruggenomen. Bij aanschaf van een ticket ga je akkoord met onze algemene voorwaarden. Daarin staat aangegeven dat er geen restitutie plaatsvindt van een eenmaal verkregen toegangsbewijs. 
Het is wel mogelijk om tickets te ruilen voor een andere datum en tijd (zolang de voorraad strekt).
Het staat tickethouders natuurlijk vrij om zelf een ticket door te verkopen In eigen netwerk of bijvoorbeeld via Ticketswap. Let op: Het Drents Museum kan niet aansprakelijk worden gesteld voor ongeldige tickets die worden aangekocht via derden. 

 
Kan ik papieren vrijkaarten gebruiken voor Viva la Frida!?
Er worden al geruime tijd geen papieren vrijkaarten meer uitgegeven door het Drents Museum. Heb je nog (oude) vrijkaarten in huis? Het is helaas niet mogelijk om ze voor deze tentoonstelling te gebruiken omdat we andere prijzen hanteren (zie vragen over toeslag hieronder).
Wil je je papieren vrijkaart na 19 april 2022 weer gebruiken? Neem dan aub contact met ons op. Je ontvangt van ons een toegangscode om online tickets mee te bestellen (op voorwaarde dat de papieren vrijkaart nog geldig is).

 

TOESLAG

 
Waarom wordt er een toeslag op de reguliere entreeprijs gevraagd?
Alle tentoonstellingen kosten geld. Met de opbrengsten van onder andere ticketverkoop, maar ook die van de winkel- en horeca-opbrengsten kunnen we mooie tentoonstellingen realiseren met bijbehorende programma’s voor alle leeftijden.  
Viva la Frida! is een van de kostbaarste tentoonstellingen voor het museum ooit. De twee collecties die nu voor het eerst bij elkaar gebracht worden, zijn wereldberoemd en dat brengt extra kosten met zich mee. Denk aan onder andere forse bruikleenvergoedingen, transport- en inrichtingskosten en verzekeringskosten. Het is voor het museum een unieke kans om deze bijzondere collecties aan het Nederlandse publiek te laten zien en we kunnen dit dan ook alleen maar organiseren door een eenmalige toeslag te vragen aan het publiek als deel van de dekking voor de gemaakte kosten. 
 
Waarom moeten Museumkaarthouders een toeslag betalen?
Museumkaarthouders vormen meer dan de helft van ons totaal aantal bezoekers. Zij betalen alleen de toeslag van 10,- euro, niet de reguliere entree van 15,-euro. De Stichting Museumkaart vergoedt een deel van de gederfde inkomsten van de reguliere entree. Met o.a. de opbrengsten van de toeslag kunnen we deze tentoonstelling aan het Nederlandse publiek laten zien en zorgen we er tegelijkertijd voor dat Museumkaarthouders toch voordeel krijgen ten opzichte van niet-Museumkaarthouders. 

Ik ben mijn Museumkaart vergeten tijdens mijn bezoek. Wat nu?
Wat vervelend om te lezen dat je jouw Museumkaart niet kon tonen bij jouw bezoek aan ons museum. In de gebruikersvoorwaarden van de Museumkaart – artikel 4 - staat aangegeven dat je alleen toegang tot een museum krijgt uitsluitend op vertoon van een originele Museumkaart. De kaarthouder die in het bezit is van een geldige Museumkaart maar deze – om welke reden dan ook – niet ter plekke kan tonen, heeft geen recht op toegang. Dat betekent dat je de volledige prijs voor het bezoek dient te betalen en er achteraf geen restitutie kan plaatsvinden.

Ik heb een Vriendenloterij VIP-kaart. Moet ik dan ook toeslag betalen?
Nee, bezoekers in het bezit van een Vriendenloterij VIP-kaart hoeven geen toeslag te betalen. 

Waarom hoeft iemand met een Vriendenloterij VIP-kaart (voorheen BGL VIP) geen toeslag te betalen?
De Vriendenloterij is onderdeel van het BlockBuster Fonds (BBF). Het BBF sponsort Viva la Frida! De kosten voor de eerste 3.000 VIP-kaarthouders worden door de Vriendenloterij gedragen. Voor alle overige verkochte VIP-kaarten ontvangt het museum een ruimhartige vergoeding. 

Mag ik met mijn Vriendenloterij VIP-kaart een introducee meenemen?
Ja, de Vriendenloterij VIP-kaart geeft toegang voor max. 2 personen. Bestel voor jezelf en de introducé een ticket van het type VriendenLoterij VIP-kaart. Voor overige bezoekers dient een ander ticket gekocht te worden (bv. volwassenen of Museumkaart). Kijk hier voor meer informatie.

Ik ben mijn Vriendenloterij VIP-kaart vergeten tijdens mijn bezoek. Wat nu?
Indien je bij jouw bezoek geen originele, geldende VIP-kaart kun overhandigen, kun je helaas geen gebruikmaken van de korting die ons museum hanteert voor VIP-kaarthouders. Dat betekent dat je de volledige prijs voor het bezoek dient te betalen en er achteraf geen restitutie kan plaatsvinden. Indien je hier aanvullende vragen over heeft, kun je altijd contact opnemen met de Klantenservice van de Vriendenloterij.

Waarom moet ik de toeslag betalen als ik Viva la Frida! niet wil bezoeken, maar alleen kom voor een andere presentatie?
Wij weten uit onderzoek dat meer dan 98% van onze bezoekers speciaal voor de blockbuster-tentoonstellingen in de grote zaal komt. Deze bezoekers gaan daarna meestal nog naar andere delen van het museum, maar dat is niet de hoofdreden van hun komst. Daarnaast is er een zeer klein deel van onze bezoekers die alléén voor een specifiek andere presentatie komt. Maar van deze bezoekers brengt een groot deel wel weer een (soms kort) bezoekje aan onze blockbuster-tentoonstelling. Dat betekent dat vrijwel al onze bezoekers die bij ons binnen komen ook ons Frida Kahlo-aanbod gaan bekijken.
Om het voor ons om bovenstaande redenen zeer moeilijk is om onderscheid te maken tussen de bezoekmotieven én het feit dat het gaat om een zeer klein aantal bezoekers hebben we de afweging gemaakt om voor álle bezoekers gedurende de Frida Kahlo-tentoonstelling hetzelfde tarief te hanteren, nl de entree mét toeslag. Deze toeslag geldt alleen gedurende de periode van Viva la Frida!

 

Kan ik met mijn Museumkaart een tweede keer komen, zonder dan de toeslag te betalen?
Helaas is dat bij deze tentoonstelling niet mogelijk, gezien de complexiteit met tijdsloten, online ticketing en de adminstratieve verwerking daarvan.

LEZING

 
Ik heb tickets zonder lezing gekocht, maar wil toch graag een lezing bezoeken. Kan ik mijn tickets omruilen?
Je bent van harte welkom voor de lezing, als er nog tickets met lezing beschikbaar zijn. Daarvoor heb je wel een ticket met lezing nodig (de prijs voor de lezing is €6). Het is technisch gezien niet mogelijk om de reguliere tickets (die je al hebt) aan te passen naar tickets met lezing. De oplossing hiervoor is om zelf tickets met lezing te kopen, wij zullen dan de reguliere tickets terugbetalen. Wanneer je dit wilt, neem dan contact op met info@drentsmuseum.nl.
Let op: dit is alleen mogelijk als er nog tickets met lezing beschikbaar zijn en tot uiterlijk 4 dagen voor de dag van je bezoek.

Ik kom voor een lezing en museumbezoek. Hoe laat en waar kan ik naar binnen?
Kom je voor een bezoek met lezing, dan is de lezing de start van je bezoek. Aansluitend kun je de tentoonstelling bezoeken. Je bent welkom bij de groepsentree (Brink 3) en we openen onze deuren een half uur voor aanvang van de lezing.  

Kan ik voorafgaand aan mijn lezing het museum bezoeken?
Nee, dat is helaas niet mogelijk. Wanneer je een ticket koopt met lezing, is de lezing de start van je bezoek. Er zijn lezingen beschikbaar om 11.30 uur, 14.00 uur en 15.30 uur (zolang de voorraad strekt). Na afloop van de lezing kun je de tentoonstelling bekijken. Je kunt dan zo lang je wilt in het museum blijven.

OVERIG  

 
Hoe kom ik bij het Drents Museum?
Ons museum is goed bereikbaar met de trein, bus en auto. In de omgeving zijn er voldoende betaalde parkeergelegenheden. Hier vind je meer informatie over onze bereikbaarheid.

Kan ik bij jullie een Museumkaart kopen?
Dat is mogelijk, maar gezien de te verwachte drukte bij de kassa adviseren wij je dringen deze vooraf te kopen. De Museumkaart is online te bestellen.  

Werken jullie met het coronatoegangsbewijs?
Kijk op de pagina Een veilig museumbezoek voor alle informatie over het gebruik van coronatoegangsbewijs en overige coronagerelateerde zaken. 

Wat zijn rustige tijden om het museum te bezoeken?
De officiele schoolvakanties en weekenddagen zijn over het algemeen de drukste dagen. Doordeweeks heb je de meeste kans op rustige periodes om 10.00 uur in de ochtend of aan het eind van de dag vanaf 15.30 uur. 


Heb je een andere vraag over tickets? Neem dan contact op met onze ticketprovider Global Tickets support@globalticket.nl.
Inhoudelijk vragen over de tentoonstelling ontvangen we graag via info@drentsmuseum.nl