Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open: maandag 20 mei 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Videoserie Beyond Frida

 

Wat is de impact van Frida Kahlo op de beeldende kunst, mode en muziek? Die vraag staat centraal in de vijfdelige videoserie Beyond Frida die het Drents Museum uitbrengt bij de tentoonstelling Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo. In iedere aflevering gaat Renee Schuiten, oprichter van De Kunstmeisjes en Frida Kahlo-fan, in gesprek met een bijzondere gast om uit te zoeken hoe Frida Kahlo vandaag de dag de culturele wereld inspireert als veelzijdig kunstenaar. Iedere donderdag in maart publiceren we op deze pagina een nieuwe aflevering.

Frida Kahlo’s confronterende kunstwerken laten de harde werkelijkheid zien vanuit een vrouwelijke blik. Haar vooruitstrevende kijk op gender, haar oog voor culturele minderheden, haar politieke activiteiten en haar unieke artistieke stijl zorgen ervoor dat zij sinds het einde van de vorige eeuw een grote inspiratiebron is voor (beeldende) kunstenaars, modeontwerpers en (pop)muzikanten. De videoserie Beyond Frida laat zien dat de invloed van Frida Kahlo veel verder gaat dan alleen de commerciële ‘Fridamania’.

Aflevering 1: Loes Faber

In de eerste aflevering gaat Schuiten langs bij illustrator Loes Faber in haar atelier in Amsterdam. Faber woont en werkt in zowel Groningen als Amsterdam. Ze is geboren en getogen in de stad Groningen en daar studeerde ze Illustratie aan Academie Minerva waarna ze twaalf jaar geleden naar Amsterdam verhuisde. Op het moment werkt ze daar als illustrator en drie dagen per week geeft ze les aan Academie Minerva te Groningen. 

Aflevering 2: Sergio Cruz

In de tweede aflevering van de videoserie Beyond Frida gaat Renee Schuiten op bezoek bij modeontwerper Sergio Cruz. Sergio laat zich, al sinds het begin van zijn carrière, inspireren door Frida Kahlo. Hij haalt zijn inspiratie uit Kahlo's schilderijen, kleurgebruik, afwerking en stijl. Speciaal voor de opening van Viva la Frida! heeft hij fantastische creaties gemaakt waar we in deze aflevering dieper op in gaan. 

Aflevering 3: KEES

In het najaar van 2020 deed Evelien Keesmaat, artiestennaam KEES, mee met de muziekcompetitie Art Rocks. Art Rocks is een tweejaarlijkse muziekcompetitie die muzikanten uitdaagt een nummer te maken, geïnspireerd op een kunstwerk of historisch object. KEES liet zich inspireren door het werk Zelfportret met aapje van Frida Kahlo en schreef het nummer VAST. Ze schopte het tot de halve finale en werd uiteindelijk tweede in de competitie. In deze aflevering gaat Schuiten bij haar op bezoek. 

Aflevering 4: Atousa Bandeh

Atousa Bandeh is kunstenaar en in 1968 geboren in Teheran, Iran. Na een opleiding in natuurkunde en astronomie studeerde ze van 1992 tot 1995 beeldende kunst aan de Minerva Kunstacademie in Groningen en behaalde haar MFA in 2002 aan het Sandberg Instituut in Amsterdam, waarbij ze zich richtte op video en film. Ze is docent aan de Rietveld Academie. In deze aflevering gaat Schuiten met Bandeh in gesprek over onderwerpen als culturele identiteit. 

Aflevering 5: Theodorus Johannes

In de laatste aflevering van de videoserie Beyond Frida spreekt Schuiten met Theodorus Johannes over klederdracht en Kahlo's kleding. Theodorus Johannes is filmmaker en fotograaf, onderzoeker en storyteller. Met reportages waarin mode centraal staat, behandelt hij thema’s zoals identiteit en authenticiteit.