Openingstijden en toeslag:

dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
in de zomervakantie ook op maandag open!
(let op: KINK is niet open op zondag en maandag)

Gedurende Sprezzatura geldt een toeslag van
€ 5,00 op de normale entreeprijs.
 

+

Nieuws

Uitbreiding Grandcafé Krul

Het Drents Museum staat aan de vooravond van de aanpassing en uitbreiding van Grandcafé Krul. Toenemende bezoekersaantallen in de afgelopen jaren – dankzij grote spraakmakende internationale tentoonstellingen - maken dat Grandcafé Krul uit zijn jasje is gegroeid. En dat het Drents Museum dringend behoefte heeft aan een multifunctionele publieksruimte waar groepen goed ontvangen kunnen worden en waar grotere openingen voor het publiek kunnen plaatsvinden. Peter Bos van Sax Architecten tekent voor het bijzondere ontwerp, dat vóór de zomer van 2020 gerealiseerd moet zijn. ‘Onze visie is oud en nieuw in contrast en dat principe zo strak mogelijk uitvoeren.’

Met locaties in Groningen en Assen opereert Sax Architecten vooral boven de grote rivieren. Het architectenbureau is breed georiënteerd en geïnteresseerd in verschillende disciplines. Van huis uit is Sax Architecten een combinatie van interieurarchitecten en een architectenbureau. Sax doet naast nieuwe architectuur ook veel projecten met monumenten.

Eigentijdse ingreep
Architect Peter Bos van Sax Architecten licht het ontwerp toe: ‘Een jaar geleden hebben we de pitch gedaan en de opdracht gekregen van de provincie Drenthe. Voor deze opdracht in het Drents Museum hebben we te maken met een eeuwenoud gebouw, een gebouw dat van oudsher voor belangrijke personen is gemaakt en aanzien en macht uitstraalt. Het Drents Museum heeft ons gevraagd een eigentijdse ingreep te doen die over geruime tijd als een nieuwe klassieker wordt ervaren en waarin het gebouw zich meer terugtrekt.'

‘Een licht rank glazen huisje’
'We hebben gekozen voor een moderne uitbouw aan de achterkant van Grandcafé Krul, een aanbouw met grote glaspartijen dat het heel transparant maakt en tegelijkertijd een bijzonder contrast geeft met de  oude locatie van Krul. Het is eigenlijk, als je het van de buitenkant ziet, een licht rank glazen huisje met een punt dat tussen en tegen de Abdijkerk en het café is geplaatst.'

‘Witte wereld doorvoeren’
'Onze hoofdgedachte bij het ontwerp voor de publieksruimte is: oud en nieuw in contrast. Daarmee bouwen we voort op de verbouw van architect Erick van Egeraat uit 2011, toen de bouw van de nieuwe tentoonstellingsvleugel en de verbinding met het oude deel van het museum gerealiseerd werd. Ik denk dat die verbouwing het huidige succes van het Drents Museum heeft ingezet. De witte wereld zoals Van Egeraat die heeft binnengebracht, hebben we doorgevoerd in ons ontwerp. Oude stijlelementen in Krul laten we zoveel mogelijk intact en ook dat is een mooi contrast met de strakke nieuwbouw. Met het nieuwe deel waar ook een eerste verdieping in zit, is de ruimte van Krul bijna verdubbeld. De nieuwe ruimte biedt in totaal plaats aan maximaal 500 personen bij een opening of ander publieksevenement. Wat ik mooi vind, is dat je als bezoeker straks binnen ook de buitengevels weer ervaart. En er ontstaan coulissen waar je tussendoor kunt kijken. Mooie monumentale elementen handhaven we natuurlijk, zoals de gang met authentieke tegeltjes.’