Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Aankoop landschap Jan Wiegers

13 december 2013

Met steun van de Stichting Beringer Hazewinkel en de BankGiro Loterij heeft het Drents Museum bij veilinghuis Christie’s een Drents landschap van Ploegkunstenaar Jan Wiegers (1893-1959) verworven. Het museum bouwt een collectie schilderijen op met Drenthe als onderwerp, de zogenaamde ‘Drentse Meestercollectie’. Het Drentse winterlandschap van Wiegers is hiervan een absoluut hoogtepunt, naast De turfschuit van Van Gogh en Max Liebermanns De Bleek te Zweeloo. Vanaf dinsdag 17 december is Winterlandschap Drenthe voor het publiek te zien.

Winterlandschap Drenthe: oorspronkelijke eigen stijl
Het Winterlandschap Drenthe uit 1928 is een uitzonderlijk mooi voorbeeld van Jan Wiegers’ gematigde expressionisme van de late jaren twintig. De natuurgetrouwe voorstelling neigt al naar het impressionisme. Er is sprake van een ‘brillanten maar zachten luister’, zoals een criticus uit die tijd al opmerkte. De kwaliteit van het werk ligt vooral in het kleurgebruik en in de oorspronkelijke, eigen stijl waarmee Wiegers zich losmaakte van het Duitse expressionisme.
Ook de achterzijde van het werk is beschilderd. Wiegers heeft hier het uitzicht uit zijn huis in de Groningse wijk De Hoogte geschilderd, waarbij ook het Boterdiep te zien is.

Blik op Drenthe
Het Drents Museum biedt Drenthe een blik op wereld en de wereld een blik op Drenthe. Het Winterlandschap Drenthe van Jan Wiegers past naadloos in de  ‘Drentse Meestercollectie’. Met de verwerving van dit landschap is Drenthe vertegenwoordigd in drie vroegmoderne stijlen: het donkere ‘pre-expressionisme’ van de vroege Van Gogh (1883), het impressionisme van Liebermann (1883) en een gematigde versie van het Groninger expressionisme (De Ploeg) van Wiegers uit 1928.

Persfoto
Klik op de afbeelding hieronder om deze te vergroten.

Bijschrift:
- Jan Wiegers (1893-1959), Winterlandschap Drenthe, 1928, wasverf op doek