Openingstijden

di t/m zo 10.00 - 18.00 uur

+

Pers

Adriana van Zoest in Drents Museum

25 augustus 2016

Van 13 september 2016 tot en met 19 maart 2017 is in het Drents Museum de tentoonstelling Adriana van Zoest - Post Mortem te zien. Adriana van Zoest (1966) schildert dode dieren. De ene keer is het een verkeersslachtoffer, de andere keer een te vroeg geboren kuiken. Van Zoest weet met haar fijne techniek de tederheid van de dood weer te geven en geeft zo de overleden beestjes een tweede leven. De werken zijn te zien op de afdeling Hedendaags Realisme van het museum.

Post Mortem
Een aangereden egeltje of een vogel die tegen het raam is gevlogen: we kijken er liever niet naar. Van Zoest gaat dergelijke scènes niet uit de weg. Toch leveren haar dode spechten, vissen en kikkers niet per se een akelig beeld op. Dankzij de manier waarop de kunstenaar met kleur, licht en contrast speelt, weet zij de dieren in al hun kwetsbaarheid te vangen. Met haar waanzinnige techniek bewijst Van Zoest de beestjes een laatste eer en geeft ze hen een tweede leven.

Traditioneel-moderne werkwijze
Uniek aan de schilderijen van Van Zoest is dat zij de klassieke techniek van het werken met verschillende lagen combineert met hedendaagse composities. Ook haar kleurencombinaties zijn van deze tijd. Daarnaast geeft de manier waarop Van Zoest het licht manipuleert haar schilderijen een extra dimensie.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie, waarin het werk van Adriana van Zoest van de afgelopen vijftien jaar wordt belicht. Het boek, een uitgave van Art Revisited, is verkrijgbaar in de Museumshop en kost € 39,00.

 

Persfoto's
Klik op de persfoto's om deze te vergroten.

 

Bijschriften:
- Adriana van Zoest, Eendagskuiken, olieverf op doek, 55 x 80 cm
- Adriana van Zoest, De egel, olieverf op doek, 30 x 40 cm