Openingstijden

T/m 7 okt, di t/m zo: 11.00 - 17.00 uur
Vanaf 8 okt, ma t/m zo: 10.00 - 18.00 uur, 
vr: 10.00 - 22.00 uur
Tickets uitsluitend online verkrijgbaar

+

Pers

Alle Jong verbindt heden en verleden in KINK

Van 24 september 2019 tot en met 22 februari 2020 toont het Drents Museum het werk van Alle Jong in expositieruimte KINK. Jong verbindt in zijn kunstwerken heden en verleden en verwerkt oude prenten in nieuwe tekeningen en eigentijdse installaties. Hiermee hoopt hij het verleden voor de vergetelheid te redden en het leven dieper te doorgronden. De presentatie in KINK omvat authentieke kunstwerken van vergeten meesters, meters grote tekeningen en installaties vol persoonlijke en historische verbeeldingen op het leven.
 
Historische sensatie
Jong (1988) volgde zijn opleiding aan Academie Minerva in Groningen, waar hij woont en werkt in Groningen. Hij tekent en schildert landschappen en portretten. Daarnaast maakt hij videogames. Hij gebruikt meestal bestaande beelden om er een nieuwe werkelijkheid mee te scheppen. Daarbij verdiept Jong zich in belangrijke gebeurtenissen uit het verleden die van grote invloed zijn op het hier en nu. Begin 20ste-eeuw bedacht historicus Johan Huizinga de ‘historische sensatie’ voor de ervaring waarbij het tijdsverschil wegvalt en je je heel even één met het verleden voelt. Dit gebeurt bij een direct contact met een voorwerp uit het verleden, waardoor je het gevoel krijgt dat je in dezelfde tijd als dat van het object bent terecht gekomen. De historische sensatie staat aan de basis van Jongs oeuvre.

Mijne Kinderlijke Traanen
De titel van de tentoonstelling verwijst naar een bestseller uit de Romantiek: ‘Mijne Kinderlijke Traanen’ van Maria Post uit 1792. Post schreef het bij de dood van haar moeder. In de 18de-eeuwse Romantiek ging men uit van de gedachte dat het heden zo in het verleden geworteld is, dat het zonder die wortels niet te begrijpen valt. Als bron van weten stelden romantici het niet direct zintuiglijk waarneembare boven de verstandelijk rationele kennis. Door haar ‘kinderlijke traanen’ te kanaliseren in het schrijven van dit boek, bewaarde ze de nagedachtenis van haar moeder voor de eeuwigheid.

KINK
KINK is geopend van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur. Adres: Weiersstraat 1, Assen. Voor meer informatie zie drentsmuseum.nl.

Meer over de tentoonstelling Mijne Kinderlijke Traanen.