Openingstijden

di t/m zo van 10.00 - 18.00 uur
in vakanties ook maandag open

+

Pers

The American Dream

5 juli 2017

Van 19 november 2017 tot en met 27 mei 2018 slaan het Drents Museum en de Kunsthalle Emden (Duitsland) de handen ineen voor de internationale kunsttentoonstelling The American Dream - Amerikaans Realisme 1945 – 2017. De dubbeltentoonstelling – tegelijkertijd te zien in Assen en Emden – is een primeur voor Europa: het is de eerste keer dat zo’n uitgebreid overzicht van na-oorlogse Amerikaanse figuratieve kunst in Europa getoond wordt. The American Dream biedt een spectaculair visueel overzicht van meer dan 200 kunstwerken van zowel bekende als minder bekende Amerikaanse kunstenaars, verdeeld over beide musea. Zo is er werk te zien van Amerikaanse topkunstenaars als Edward Hopper, Andy Warhol, Andrew Wyeth, Alice Neel, Richard Diebenkorn, Martha Rosler, Alex Katz en Chuck Close.

‘The American way of life’ in beeld gebracht
Het Drents Museum richt zich in de tentoonstelling op de periode 1945-1965. In de Kunsthalle Emden zijn werken te zien van 1965 tot heden. Beide musea presenteren ook een verbindende selectie van een aantal werken uit de periode die tegelijkertijd in het partnermuseum loopt. Naast een kunsthistorisch overzicht komen ook de Amerikaanse geschiedenis, politiek en sociale bewegingen aan bod. De kunstwerken vormen het vertrekpunt voor een reis langs de Amerikaanse cultuur en geschiedenis.

Samenwerking Kunsthalle Emden
Het Duitse museum, net over de grens, maakt spraakmakende tentoonstellingen over hedendaagse kunst en in het bijzonder realisme. Met het tweeluik The American Dream vinden het Drents Museum en de Kunsthalle Emden inhoudelijk aansluiting. Het is de eerste keer in Europa dat op internationaal gebied twee musea op deze manier één grote tentoonstelling maken.

Amerikaanse bruiklenen
Beide musea werken voor dit project samen met verschillende Amerikaanse bruikleengevers die toonaangevende verzamelingen op het gebied van Amerikaans realisme hebben. De werken in de tentoonstelling zijn onder andere afkomstig uit het MoMA, Whitney Museum of American Art, Brooklyn Museum, Columbus Museum of Art en The William Louis-Dreyfus Foundation. Daarnaast komen werken uit bedrijfscollecties als AXA en particuliere collecties als Hall Collection en Seavest Collection. 

Serie Internationaal Realisme
De tentoonstelling The American Dream past in de serie Internationaal Realisme in het Drents Museum na Realisme uit Leipzig (2009), De Sovjet Mythe (2012) en De Kim Utopie (2015).

Publicatie The American Dream
Bij de expositie verschijnt de gelijknamige en uitgebreid geïllustreerde publicatie in het Nederlands en in het Duits, een uitgave van WBOOKS (Zwolle). De publicatie kost € 24,95 en is straks verkrijgbaar in de Museumshop.

    

    

Bijschriften (van links naar rechts, van boven naar beneden)

-Edward Hopper (1882-1967), Morning Sun, 1952, olieverf op doek,
Columbus Museum of Art, Ohio: Museum Purchase, Howald Fund
-Alex Katz (1927), Self Portrait, 1960, oil on canvas, collection of AXA US
-Alice Neel (1900-1984), Sunset in Spanish Harlem, 1958, oil on canvas,
collection of AXA US
-Richard Estes (1932), The Candy Store, 1969, oil and acrylic on linen,
Whitney Museum of American Art, New York; purchase, with funds from the Friends of the Whitney Museum of American Art  69.21. Digital Images © Whitney Museum
-Andy Warhol (1928-1987), Brillo Soap Pads Box, 1964, Synthetic polymer paint on wood,
Hall Collection. Courtesy Hall Art Foundation. Photography: Reto Rodolfo Pedrini