Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open op maandag 1 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Armenië en Ararat in Drents Museum

Let op: deze tentoonstelling is uitgesteld ivm maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. De expositie is verplaatst naar het voorjaar van 2021. Meer informatie over In de Ban van de Ararat.  

-------------------------

Persbericht 25 juli 2019

Hoewel de Ararat niet in Armenië ligt, zijn deze beroemde heilige berg en de kleinste republiek van de Zuidelijke Kaukasus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Armenië & Ararat spelen de hoofdrol in de tentoonstelling In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië. Schitterende objecten uit het History Museum of Armenia in Yerevan én een uniek reliek van de Ark van Noach komen naar Assen.

Na de grote internationale archeologietentoonstellingen over Iran en Nubië in 2018, presenteert het Drents Museum volgend voorjaar het verhaal van de rijke cultuur van Armenië. Een verhaal waarin de ruim 5.000 meter hoge Ararat niet kan ontbreken. Volgens de traditie stammen de Armeniërs rechtstreeks af van Hayk, een achter-achterkleinzoon van Noach die met zijn beroemde ark vastliep op de flanken van de Ararat.

Archeologische rijkdom Armenië
In de tentoonstelling In de ban van de Ararat maakt de bezoeker een reis door de rijke geschiedenis van Armenië. Van de steentijd waarin de homo erectus vanuit Afrika naar Eurazië trok en neerstreek in het huidige Armenië, via de eerste belangrijke leiders die zich rond 1500 voor Christus in monumentale grafheuvels lieten bijzetten en het koninkrijk Urartu, tot het grote rijk van koning Tiridates III (287-330 na Chr.) die het christendom tot staatsgodsdienst maakte.

Gouden en zilveren sieraden, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers geven een beeld van de indrukwekkende archeologische rijkdom van Armenië, van de vroegste tijden tot de komst van het christendom. Een groot deel van deze kostbare voorwerpen is voor het eerst in Nederland te zien.

Reliek Ark van Noach naar Assen
Een van de topstukken in de tentoonstelling is een reliek van de Ark van Noach. Dit houtfragment van de ark zou de heilige Jacob van Nisibis in de 4de eeuw na Christus aan de voet van de Ararat hebben gevonden. Het reliek wordt bewaard in de oudste kathedraal ter wereld: de kathedraal van Etsjmiadzin in Armenië. Samen met de circa 170 kostbare archeologische voorwerpen is het reliek te bewonderen in de tentoonstelling In de ban van de Ararat.

Persfoto's
Klik op de persfoto's om te vergroten.

 

Bijschriften:
- (links) Zilveren beker, ca. 2100 v.Chr., Karashamb, Midden-Bronstijd, collectie Historisch Museum van Armenië © History Museum of Armenia, Yerevan, 2020
- (rechts) Reliek Ark van Noach, 1698, Kanaker, collectie Kathedraal van Etsjmiadzin © Mother See of Holy Etchmiadzin, 2020