Openingstijden

Ma t/m zo: 10.00 - 18.00 uur
Vr: 10.00 - 22.00 uur

+

Pers

Arthur Weststeijn te gast in het Drents Museum bij Sprezzatura

Op donderdag 19 september 2019 geeft historicus en Italië-kenner Arthur Weststeijn bij de tentoonstelling Sprezzatura een lezing over de aantrekkingskracht van Italië op Nederlandse kunstenaars en schrijvers. De lezing Gelokt door schoonheid. Nuchtere Nederlanders op reis door losbandig Italië start om 14.00 uur in de Statenzaal en is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het museum. 

Van droombeeld naar cultuurschok
Vanaf het einde van de 19de eeuw trokken Nederlandse kunstenaars en schrijvers vanuit het grijze, kille noorden zuidwaarts, gelokt door de schoonheid van het mediterrane leven. Eenmaal in Italië beleefden velen een kleine cultuurschok: paste het echte Italië wel bij hun droombeeld? Weststeijn neemt je mee in het voetspoor van 'nuchtere' Nederlanders – zoals Laurens Alma-Tadema, MC Escher, Louis Couperus en Ilja Leonard Pfeijffer – die oog in oog kwamen te staan met de Italiaanse ‘sprezzatura’. 
 
Arthur Weststeijn
Van 2011 tot 2017 werkte Weststeijn (1980) als staflid aan het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome. Na zijn jarenlange verblijf in Rome heeft hij verschillende boeken over Italië geschreven, waaronder Nederlanders in Rome (2017) en Proeftuin Italië - Hoe het mooiste land van Europa de moderne politiek uitvond (2018). Momenteel doceert Weststeijn Italiaanse geschiedenis en cultuur aan de Universiteit Utrecht.

Italiaanse schilderkunst in Sprezzatura
Tot en met 3 november 2019 kunnen bezoekers van het Drents Museum kennismaken met de ongekende kwaliteit en schoonheid van de Italiaanse 19de-eeuwse schilderkunst. In Sprezzatura - Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) is werk te zien van maar liefst veertig schilders uit heel Italië, zoals Antonio Mancini, Federico Zandomeneghi en Giuseppe Pellizza. De schilderijen zijn voornamelijk afkomstig uit prominente Italiaanse museale collecties, waaronder het Uffizi Museum in Florence. Voor Sprezzatura geldt een toeslag van € 5,00 op de normale entreeprijs.

Persfoto
Klik op de persfoto om te vergroten.

Foto: Arthur Weststeijn