Openingstijden

Ma t/m zo: 10.00 - 18.00 uur
Vr: 10.00 - 22.00 uur

+

Pers

Bas Mesters over Italiaanse schoonheid bij Sprezzatura

Op zaterdag 7 september 2019 is journalist en cultuurhistoricus Bas Mesters te gast in het Drents Museum. In het kader van de tentoonstelling Sprezzatura geeft hij om 14.00 uur een lezing over de betekenis van schoonheid (la bellezza) in Italië. Waarom ‘mooi’ in Italië minstens zo belangrijk is als ‘goed’. En waarom een land dat zo mooi is tegelijkertijd zo 'smerig' kan zijn. Kortom, over de kracht en zwakte van een land in de greep van zijn roemruchte verleden. De lezing in de Statenzaal is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het museum. 

Bas Mesters
Van 1993 tot 2001 was Mesters (1965) verslaggever bij de Volkskrant. In 2002 vertrok hij met zijn gezin voor NRC Handelsblad en de NOS naar Italië en was daar ruim tien jaar correspondent. In Italië deed hij verslag van de opkomst en neergang van Silvio Berlusconi. Verbazing was daarbij de emotie die hem in al die jaren nooit verliet. Naast vele artikelen en audioreportages schreef hij het boek Italiaanse Streken dat in 2015 uitkwam en inmiddels zijn zesde druk beleeft. Momenteel is Mesters directeur van het Expertisecentrum Journalistiek (UvA) en leidt hij de opleiding Journalistiek van Hogeschool Windesheim.

Sprezzatura
Tot en met 3 november 2019 laat het Drents Museum bezoekers kennismaken met de ongekende kwaliteit en schoonheid van de Italiaanse 19de-eeuwse schilderkunst. In Sprezzatura - Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) staat het werk centraal van maar liefst veertig schilders uit heel Italië, zoals Antonio Mancini, Federico Zandomeneghi en Giuseppe Pellizza. De schilderijen zijn voornamelijk afkomstig uit prominente Italiaanse museale collecties, waaronder het Uffizi Museum in Florence. Een groot deel is niet eerder in Nederland te zien geweest. Voor Sprezzatura geldt een toeslag van € 5,00 op de normale entreeprijs.

Persfoto
Klik op de persfoto om te vergroten.

Foto: Bas Mesters