Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Bijzondere vondst tijdens tv-opnames

11 maart 2013

Tijdens de opnames van het tv-programma AVRO’s Tussen Kunst & Kitsch in het Drents Museum is een bijzondere ontdekking gedaan. Het gaat om een aardewerk ‘tulpenschotel’ uit de 17de eeuw. Deze opmerkelijke plooischotel is een van de vele kunstobjecten die voorbijkomen in de uitzending op woensdag 13 maart 2013 vanaf 20.30 bij de AVRO op Nederland 1.

De eigenaresse van de schotel kreeg deze van een nichtje. Ze noemt de schotel ‘tulpenschotel’ vanwege de beschilderde tulpen op het bord. Europees aardewerk-expert Robert Aronson over de ‘tulpenschotel’: 

“De prachtige aardewerk plooischotel is van Willem Cleffius uit Delft. Een zilveren schotel met plooien stond model voor deze plooischotel. Een dergelijke schotel werd over het algemeen als fruitschaal gebruikt, maar later ook als sierschotel. De betreffende schotel komt uit de periode 1660-1680. Het bijzondere aan deze schotel is de gele kleur. Geel was namelijk een moeilijke kleur om te produceren omdat het ingrediënt antimoon, die de gele kleur maakt, snel verbrandde als het hout te hoog gestookt werd. Maar op deze schotel is het prachtig uitgekomen”, aldus Robert Aronson. 

In de uitzending van aanstaande woensdagavond maakt Aronson de prijs van deze schotel bekend.

Persfoto's
Klik hieronder op de afbeeldingen om deze te vergroten.