Openingstijden

di t/m zo: 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Breng een ode aan Drenthe

Let op! Deze activiteit is afgelopen. Nieuwsgierig welke activiteiten er te doen zijn in het museum? Kijk dan in onze agenda of activiteitenoverzicht.

Het Drents Museum, Stichting Het Drentse Landschap en Huus van de Taol dagen alle ‘rebellen en dwarsdenkers’ (thema Boekenweek 2020) uit om een nieuwe ode aan Drenthe te schrijven. Wordt dat bijvoorbeeld een ode aan de distributiedoos, aan de windmolen of aan de terugkeer van de bever? De schrijfwedstrijd Ode aan wordt voor de tweede keer georganiseerd en sluit dit keer aan bij de tentoonstelling Barbizon van het Noorden. Doe mee en laat je bij het schrijven inspireren door het Drentse landschap. 

Ode aan Drenthe
In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden is te zien hoe kunstenaars in de 19de eeuw het Drentse landschap ontdekten en op doek vastlegden. Het beeld dat toen is neergezet door kunstenaars, is tot op zekere hoogte nog altijd bepalend voor de manier waarop wij vandaag de dag tegen Drenthe aankijken: Drenthe de ongerepte OER-provincie van Nederland. Dit beeld zie je terugkeren op websites, in reclamespotjes, maar soms ook in muziek en poëzie. Daarin spelen heide, bos, schapen, hunebedden en de gemoedelijke bevolking vaak een hoofdrol. Het Drents Museum, Huus van de Taol en Het Drentse Landschap nodigen iedereen uit om een 21ste-eeuwse Ode aan Drenthe te brengen. Laat je daarbij vooral inspireren door het landschap! Regent het buiten? Dan kun je natuurlijk altijd inspiratie opdoen in de tentoonstelling Barbizon van het Noorden!

Deelnemen
Alle dichters - amateur en professional - mogen één gedicht insturen met een maximale lengte van 200 woorden. Dat mag in het Nederlands, maar natuurlijk ook in het Drents. Inzendingen moeten voor 16 februari 2020 binnen zijn via communicatie@drentsmuseum.nl voorzien van e-mailadres, voor- en achternaam, leeftijd en telefoonnummer. Houd zaterdagmiddag 14 maart alvast vrij, want dan worden de winnaars bekendgemaakt in het Drents Museum. Deelname aan deze wedstrijd betekent dat je instemt met publicatie van jouw inzending door de drie organiserende partijen, zowel tijdens en na de looptijd van de actie. Kijk voor de beoordelingscriteria op drentsmuseum.nl

Barbizon van het Noorden
In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950 maken bezoekers een wandeling door het Drentse landschap van rond 1900 en ontdekken ze een wereld vol idyllische plekjes, betoverende dorpjes en wonderschone landschappen. Schilderijen, grafiek en tekeningen van grote kunstenaars, waaronder Jozef Israëls, Hendrik Willem Mesdag, Vincent van Gogh, Julius van de Sande Bakhuyzen en Max Liebermann worden gepresenteerd in combinatie met nog niet eerder getoonde onbekende pareltjes uit de rijke collectie van het Drents Museum. Voor deze tentoonstelling werkt het Drents Museum samen met Stichting Het Drentse Landschap. Te zien tot en met 22 maart 2020.