Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open: maandag 20 mei 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Conservator Toos Arends Drents Museum met pensioen

Persbericht, 25 juni 2020

Toos Arends, conservator moderne en hedendaagse kunst van het Drents Museum is met pensioen. Toos Arends werkte vanaf november 2016 als conservator in het Drents Museum en was onder meer verantwoordelijk voor het tentoonstellingsprogramma in de Abdijkerk. Daarnaast organiseerde zij exposities in KINK, de tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst van het Drents Museum in De Nieuwe Kolk in Assen. Inmiddels is Arends in het Drents Museum opgevolgd door conservator Rannilt Pol.

Laatste project Beyond Frida
Recentelijk heeft Toos Arends tentoonstellingen georganiseerd van kunstenaars van de Neue Leipziger Schule, Rosa Loy en David Schnell (nog te zien tot en met 27 september 2020). Arends blijft nog wel verbonden aan het Drents Museum als samensteller van de internationale kunsttentoonstelling Beyond Frida, Contemporary Art, Fashion & Music. Deze tentoonstelling maakt deel uit van het grote Frida Kahlo-project Viva la Frida!, dat vanaf 10 oktober 2021 in het Drents Museum te zien is. Vanwege de coronacrisis is het project dat eerst komend najaar was gepland, exact één jaar opgeschoven. Arends is voor Beyond Frida op zoek gegaan naar werk van internationale topkunstenaars, zoals Marina Abramović, Carrie Mae Weems, Kiki Smith en Jean Paul Gaultier. Werk dat op een verrassende manier inzicht geeft in de inspiratie die Frida Kahlo op de culturele wereld heeft uitgeoefend en nog steeds heeft.

Talentvolle kunstenaars naar Noord-Nederland
Toos Arends heeft een neus voor talentvolle kunstenaars. Gedurende haar loopbaan heeft ze zich hard gemaakt om deze kunstenaars in Noord-Nederland een podium te bieden. Dat startte bij Buro Leeuwarden – destijds de hedendaagse kunstinstelling van het Fries Museum - waar ze onder meer Eric van Lieshout, Maria Barnas, Remy Jungerman, Matthew Monahan en Anne Wentzel programmeerde. Vervolgens heeft Arends dat doorgezet tijdens haar directeurschap bij CBK Drenthe in Assen (2011-2015) en daarna in de tentoonstellingsruimte KINK van het Drents Museum, waar zij onder meer tentoonstellingen organiseerde van Femmy Otten, Atousa Bandeh en Alle Jong.

Into Nature
Toos Arends stond ook aan de basis van de internationale kunstmanifestatie Into Nature die tweejaarlijks plaatsvindt in het Drentse landschap. In 2011 was zij een van de initiatiefnemers van dit project dat in 2016 de eerste editie beleefde met onder meer een tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion in het Drents Museum. Verder heeft Arends gedurende haar carrière veelvuldig zitting genomen in adviescommissies en jury’s, zoals het Mondriaan Fonds, de Raad van Cultuur, het Prins Bernard Cultuurfonds, de Kunstraad Groningen en het Amsterdamse fonds voor de beeldende kunst.