Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
gesloten op zaterdag 27 april 
open maandag 29 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Cultureel seizoen 2015-2016

14 juli 2015

Fascinerende Mayaschatten uit Midden-Amerika, opmerkelijke herinneringen aan de Drentse blueslegende Harry ‘Cuby’ Muskee en indrukwekkende schilderijen van The Glasgow Boys uit Schotland. Dat is een greep uit het kleurrijke programma van het Drents Museum voor het culturele seizoen 2015-2016. Het museum trapt op 22 september af met een grote overzichtstentoonstelling met werken van The Glasgow Boys, een van de belangrijkste Britse kunstenaarsgroepen van hun tijd. Voor het eerst in 100 jaar is buiten Groot-Brittannië een overzicht te zien dat exclusief gewijd is aan deze Schotse kunstenaars.

The Glasgow Boys - Schots impressionisme 1880-1900
The Glasgow Boys was een groep van ongeveer twintig zeer diverse schilders van ongeveer dezelfde generatie, die bevriend waren en er samen op uittrokken om te schilderen. Zij zetten zich af tegen de gevestigde orde. Eind 19de eeuw kwam het vernieuwende werk van deze groep jonge Schotse schilders, waaronder James Guthrie, George Henry en John Lavery, tot bloei. Geïnspireerd door de schilders van Barbizon, de Haagse School en het Franse impressionisme werkten zij in een moderne Europese stijl. Het Drents Museum laat meer dan 80 schilderijen en 40 werken op papier zien van de tien belangrijkste kunstenaars.

Maya’s - Heersers van het Regenwoud
In 2016 staat het Drents Museum in het teken van de Maya’s. Van 28 februari tot en met 4 september presenteert het museum een grote tentoonstelling over dit fascinerende volk met zijn rijke cultuurschatten. Er zijn veel bijzondere objecten te zien die nog niet eerder in Europa zijn getoond. Onder meer recente opgravingen in Uxul geven de bezoeker een beeld van de intrigerende en hoogstaande beschaving. De Mayaschatten die straks te zien zijn, komen voornamelijk uit de periode van 200 tot 900 na Christus. 

Window of my eyes - Blueslegende Harry ‘Cuby’ Muskee
Harry ‘Cuby’ Muskee zou in 2016 zijn 75ste verjaardag vieren. Aanleiding voor het Drents Museum om vanaf 19 januari 2016 een grote tentoonstelling te wijden aan het leven en het werk van de in 2011 overleden legendarische Drentse blueszanger. Onder de titel Window of my eyes passeren nog nooit vertoonde filmopnames, geluidsfragmenten, affiches, hoesontwerpen, elpees, singeltjes en andere Muskee-memorabilia de revue. 

Bijzondere projecten: Laura Eckert en Danielle Kwaaitaal
Vanaf 29 september is het werk van de jonge Leipziger beeldhouwer Laura Eckert (Trier, 1983) te zien in de tentoonstelling Corporeal - beelden. Eckert geldt als een groot talent binnen de Duitse figuratieve beeldhouwkunst. De mens is het middelpunt van haar thematiek. Ze maakt beelden van hout en steen. Daarnaast maakt ze levensgrote beelden van gerecycled materiaal. In de tentoonstelling 
RE-JECT presenteert kunstenaar Danielle Kwaaitaal nieuwe kunstwerken gemaakt van de ontzamelde objecten van het Drents Museum. Kwaaitaal wil zo zichtbaar maken dat museumstukken met een nieuwe gedaante hun museale status terug kunnen krijgen. De werken zijn vanaf 26 april te zien in het Drents Museum.

Persfoto's
Klik hieronder op de afbeeldingen om deze te vergroten.

   

Bijschriften persfoto's van boven naar beneden:
- James Guthrie, A hind’s daughter, olieverf op doek, 1883. Scottish National  Gallery, Edinburgh
- Koningsmasker van stukjes jade, 600-900 na Chr. 
- Harry Muskee, 2005, fotograaf Rudy Leukfeldt
- Laura Eckert, 42 Layers, 2013, wooden layers, breezeblock