Openingstijden

T/m 7 okt, di t/m zo: 11.00 - 17.00 uur
Vanaf 8 okt, ma t/m zo: 10.00 - 18.00 uur, 
vr: 10.00 - 22.00 uur
Tickets uitsluitend online verkrijgbaar

+

Pers

In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië

Let op: deze tentoonstelling is uitgesteld ivm maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. De expositie is verplaatst naar het voorjaar van 2021. Meer informatie over In de Ban van de Ararat.  

-------------------------

Persbericht 6 maart 2020
 
Na de grote internationale archeologietentoonstellingen over Iran en Nubië in 2018 presenteert het Drents Museum het verhaal van de indrukwekkende geschiedenis en cultuur van Armenië in de tentoonstelling In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië. Een verhaal waarin de ruim 5.000 meter hoge berg Ararat niet kan ontbreken. Aan de hand van circa 160 kostbare archeologische voorwerpen neemt de tentoonstelling de bezoeker mee op reis door de fascinerende geschiedenis van Armenië.

Schitterende voorwerpen
Verschillende topstukken uit het History Museum of Armenia in Jerevan komen naar Assen. Gouden en zilveren sieraden en bekers, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers dompelen je onder in de rijke geschiedenis van Armenië.
De objecten bestrijken een onmetelijk lange periode. Van circa een half miljoen jaar geleden - toen vroege mensen als jager-verzamelaars rondzwierven in het gebied dat nu Armenië heet - tot de komst van het christendom tijdens de regeerperiode van koning Trdat III (287-330 na Chr.). Het zwaartepunt van de expositie ligt in de Bronstijd en de periode van het koninkrijk Urartu (2400-600 v.Chr.). Uit die tijd zijn voorwerpen te zien uit rijke, door grote grafheuvels (koergans) overdekte graven en uit de versterkte nederzettingen Erebuni en Teishebani. Een groot deel van de objecten is nog nooit in Nederland te zien geweest.

Diermotieven
Opvallend zijn de vele afbeeldingen van dieren die op aardewerk of op metalen voorwerpen in de tentoonstelling te zien zijn. En de variatie is bovendien opmerkelijk: van geiten, gemzen, edelherten tot leeuwen, wolven, slangen en vogels en zelfs een enkele tapir. Sommige van deze dieren hebben een belangrijke rol gespeeld in de gedachtewereld van de Armeniërs en drukken een symboliek uit. Zo symboliseert het edelhert de zon en staat de leeuw voor macht en autoriteit. In de inrichting – van de hand van Perspekt Studio’s die eerder het prijswinnende ontwerp voor de expositie Iran – Bakermat van de beschaving verzorgde - komen dieren ook nadrukkelijk naar voren en zorgen voor een mythische sfeer.
 
Ark van Noach
In het midden van de tentoonstelling verrijst de berg Ararat. Deze beroemde heilige berg ligt dan wel in Turkije en niet in Armenië, maar de Ararat en de kleine republiek in de Zuidelijke Kaukasus zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een van de topstukken in de tentoonstelling is een reliek met een houtfragment van de Ark van Noach, die na het zakken van het water van de zondvloed op het gebergte van de Ararat gestrand zou zijn. Volgens de traditionele Armeense geschiedschrijving is Hayk, stamvader van de Armeniërs, een afstammeling van Noachs zoon Jafet. Armenen zelf noemen hun land dan ook Hayastan.

 
Let op: deze tentoonstelling is uitgesteld ivm maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. De expositie is verplaatst naar het voorjaar van 2021. Meer informatie over In de Ban van de Ararat.  

Persfoto's
Klik op de persfoto's om te vergroten.

 

Bijschriften

Foto in header 

Boven van links naar rechts:

  • Zilveren beker, ca. 2200-2000 v. Chr., Karashamb, © History Museum of Armenia, Yerevan, 2020
  • Halsketting met goud en halfedelstenen, ca. 2200 - 2000 v. Chr., Karashamb, © History Museum of Armenia, Yerevan, 2020
  • Bronzen beeld van een tapir, 1500-1300 v. Chr., afkomstig uit Noyemberyan © History Museum of Armenia, Yerevan, 2020

Onder van links naar rechts

  • Bronzen beeld van een edelhert, 1200-1000 v.Chr., Tolors, © History Museum of Armenia, Yerevan, 2020
  • Gouden kom op kleine holle voet, 1800-1600 v.Chr., afkomstig uit een graf in Vanadzor,  © History Museum of Armenia, Yerevan,2020
  • Vierzijdige stèle van tufsteen, 300-500 na Chr., afkomstig van het klooster Kharaba bij Ujan, © History Museum of Armenia, Yerevan, 2020
  • Reliek met houtfragment van ark van Noach, 19e eeuw, © Mother See of Holy Etchmiadzin, 2020