Openingstijden

di t/m zo 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Drents Museum in 2014

19 december 2014

Het Drents Museum verwacht de prognose van 150.000 bezoekers te halen en kijkt met tevredenheid terug op een goed bezocht 2014. Grote publiekstrekkers waren het afgelopen jaar de tentoonstellingen Mummies - Overleven na de dood, Daniel Lohues - Hier kom ik weg, Kazimir Malevich - De jaren van de figuratie en Kostbare eieren uit het Tsarenrijk. Ook Het Grootste Poppenhuis van Nederland, dat het museum als onderdeel van de vaste presentatie lanceerde, bleek een voltreffer te zijn. Blikvangers voor 2015 zijn - naast de nog lopende Malevich -tentoonstelling en de tentoonstelling over de kostbare eieren uit het tsarenrijk - De Kim Utopie met een bijzondere verzameling schilderijen uit Noord-Korea, en The Glasgow Boys, dat een groep 19de-eeuwse Schotse schilders in de schijnwerpers zet.

150.000 bezoekers in jubileumjaar
Annabelle Birnie, directeur van het Drents Museum, blikt voldaan terug op het jaar waarin het museum zijn 160-jarig bestaan vierde. ‘Het aantal van 150.000 bezoekers voldoet helemaal aan de prognose die wij ons voor 2014 met dit tentoonstellingsprogramma gesteld hebben’. Het publiek beoordeelde het museum en de tentoonstellingen zeer positief met een 8,3. Ruim 10.000 inwoners van Drenthe maakten gebruik van de gratis entree die door het 160-jarig museum via verschillende acties werd aangeboden. 

Naast de grote exposities in de  tentoonstellingsvleugel presenteerde het Drents Museum ook andere opmerkelijke tentoonstellingen, zoals onder meer RE:ALISME - De schenking uit de ING Collectie, Hans Hoekstra - All of us in de serie Jong Realisme, en de tentoonstelling Schat aan Schoonheid - 50 jaar Stichting Schone Kunsten rond 1900. Veel publiciteit kreeg een van de opmerkelijke aanwinsten van het museum: de grootste muntschat uit de 6de eeuw in Nederland.

2015: De Kim Utopie en The Glasgow Boys
De voorbereidingen voor de expositie De Kim Utopie - Schilderkunst uit Noord-Korea (7 april tot en met 30 augustus 2015) zijn in volle gang. Circa 80 schilderijen, gemaakt in de periode 1960 - 2000 door professionele schilders in staatsdienst, geven een geïdealiseerd beeld van Noord-Korea. Vanaf 20 september 2015 tot en met 7 februari 2016 staan The Glasgow Boys - pioniers van de Schotse schilderkunst - centraal. In de jaren 80 van de 19de eeuw kwam het werk van een groep jonge Schotse schilders tot bloei. Geïnspireerd door de meesters van Barbizon en de Haagse school schilderden zij realistische landschappen en figuurstukken over het leven op het platteland, maar ook de moderne onderwerpen van de Franse Impressionisten.

Veel activiteiten en extra open in kerstvakantie
Het Drents Museum is in de kerstvakantie extra geopend op maandag 22 en 29 december. Het museum staat bol van de activiteiten voor jong en oud. Ga voor het complete activiteitenoverzicht in de kerstvakantie in het Drents Museum naar www.drentsmuseum.nl. Het museum is alleen gesloten op eerste kerstdag en op nieuwjaarsdag.