Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Op 20 november 2022 opent in het Drents Museum in Assen de tentoonstelling Sterven in schoonheid - De wereld van Pompeï en Herculaneum met topstukken uit het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico Ercolano in Herculaneum. In deze grote archeologische tentoonstelling staan het leven vóór de allesverwoestende vulkaanuitbarsting, en de kunst en schoonheid waarmee de inwoners zich omringden centraal. Te zien zijn meer dan 100 archeologische kunstschatten waaronder veelkleurige fresco’s, marmeren beelden, een bronzen fontein en gouden sieraden. De tentoonstelling is te zien tot en met 26 maart 2023. Meer informatie staat op www.drentsmuseum.nl/sterveninschoonheid
 
In het jaar 79 werden de Italiaanse havensteden Pompeï en Herculaneum bedolven door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Ze werden hierdoor de best bewaarde steden uit de Romeinse tijd. Sinds de achttiende eeuw leggen archeologen grote delen bloot. De archeologische vondsten behoren tot de collecties van het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico di Ercolano in Herculaneum. Voor deze tentoonstelling haalt het Drents Museum de topstukken naar Nederland.
 
Leven in schoonheid
In de tentoonstelling staat het leven vóór de uitbarsting centraal. Schoonheid en kunst waren belangrijk voor de Romeinen en dat ziet de bezoeker terug in de tentoonstelling. Te zien zijn persoonlijke voorwerpen zoals servies en sieraden, maar ook de beelden, fresco’s, mozaïeken en fonteinen waarmee zowel rijk als arm hun huizen en tuinen decoreerden. De Romeinen bewonderden de cultuur van het oude Griekenland en plaatsten beelden, die eerder in Griekse tempels stonden, in hun tuinen. Zo kregen ze een nieuwe context en werden als kunst beleefd. Ook is er in de expositie aandacht voor de rol van kunst in de openbare ruimte.
 
Bijzondere fresco
Schoonheid speelde bij de Romeinen een grote rol in de identiteitsvorming. Ze lieten zich in een geïdealiseerde vorm afbeelden op fresco’s, met modieuze kleding aan, in een chique omgeving. Zoals op de muurschildering uit een woonhuis in Pompeï uit de 1e eeuw voor Christus, van bakker Terentius Neo en zijn vrouw, een van de topstukken van de tentoonstelling. 
 
Publicatie en activiteitenprogramma
Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie van Waanders Uitgevers. Ook is er een speciale route voor families, een activiteitenprogramma, een bijpassend aanbod in de museumwinkel en rondleidingen voor het primair en voortgezet onderwijs. Het museum is tijdens de looptijd van de tentoonstelling geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
 
Het Drents Museum won voor twee eerdere grote archeologische tentoonstellingen de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs (2019 Iran, Bakermat van de beschaving, 2022 In de ban van de Ararat. Schatten uit het oude Armenië).

Persfoto
Neem contact op om de persfoto in hoge resolutie te ontvangen.

 

Fresco met portret van de bakker Terentius Neo en zijn vrouw, 1e eeuw na Chr., vindplaats Pompeï (Foto Museo Archeologico Nazionale in Napels)