Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Drents Museum toont nieuwe aanwinsten Matthijs Röling

Het Drents Museum heeft recentelijk een grote collectie werk van kunstenaar Matthijs Röling (1943) uit de particuliere collecties van Cees Röling en Ad en Willy Adriaansen gekregen als schenking. Vanaf 17 maart presenteert het museum een deel van deze nieuwe aanwinsten in de tentoonstelling In dank aanvaard: Matthijs Röling. Rölings stillevens, portretten en mythische voorstellingen kenmerken zich door harmonie. Over alles hangt een zweem van poëzie en intimiteit. Tegelijkertijd met de expositie toont het museum de documentaire M.R. in de filmzaal op de afdeling Hedendaags Realisme. 

Fantasiewereld
Matthijs Rölings (Oostkapelle, 1943) schilderijen zitten vol symboliek en verwijzingen naar een ver verleden of fantasiewereld. Zijn portretten en figuurstudies tonen de mens in al zijn facetten. In zijn stillevens zijn stofuitdrukking, lichtinval en kleur steeds uitgangspunten. In de tentoonstelling In dank aanvaard: Matthijs Röling toont het museum 100 kunstwerken van Röling, waarvan een deel onlangs aan het museum is geschonken door Cees Röling en Ad en Willy Adriaansen. Veel werken zijn nog nooit eerder tentoongesteld.

Jonge oude meester
Röling besluit als een van de eerste kunstenaars in Nederland om terug te keren naar de figuratieve kunst en niet mee te gaan in de abstracte en conceptuele kunst van zijn tijd. Het zijn juist de klassieke thema’s en technieken die hem grijpen. Röling wordt ook wel ‘de jongste van de oude meesters’ genoemd. Hij wil naar de werkelijkheid schilderen met de ambachtelijke perfectie van de oude meesters. Iets toevoegen aan die traditie. Röling is een van de grootste figuratieve kunstenaars in Nederland.

Documentaire M.R.
In de documentaire M.R. volgen de makers, Marrit Koopmans en Walker Pachler, Matthijs Röling in zijn dagelijks leven. Röling schildert al jaren niet meer. Tegenwoordig brengt hij zijn dagen door in zijn huis in Ezinge. Zijn woning én de tuin werden vele malen gebruikt als decor in zijn schilderijen: een omgeving van geometrische vormen, schijnbare eeuwenoude ruïnes en de sterrenhemel. Terwijl de seizoenen verstrijken blikt Matthijs in de film terug op een leven lang schilderen en tekenen. M.R. is tijdens de tentoonstellingsperiode te zien in de filmzaal op de afdeling Hedendaags Realisme. De productie is verzorgd door Stichting DITISOPRECHT in coproductie met stichting Beeldlijn. 

Figuratieve kunstenaars
In 1965 was in het Drents Museum de allereerste museale tentoonstelling van Matthijs Röling te zien. De tentoonstelling Mimesis is Rölings grootste overzichtstentoonstelling ooit en was in 2005 in het Drents Museum te zien. Sinds jaar en dag neemt het werk van Röling en andere figuratieve kunstenaars een belangrijke plaats in binnen de collectie van het Drents Museum. Het werk van Röling is van 17 maart tot en met 30 juni 2019 te zien op de afdeling Hedendaags Realisme van het museum. Bij de expositie verschijnt de publicatie Matthijs Röling. Keuze uit het werk. Het boek is een uitgave van Van Gorcum en vanaf 24 maart verkrijgbaar in de Museumshop voor € 24,95. 
  
Persfoto's
Klik op de afbeeldingen hieronder om deze te vergroten.

 
 

Bijschriften: 

- Matthijs Röling (1943), Zelfportret, 1969, olieverf op paneel 18 x 15 cm, Schenking Cees Röling
- Matthijs Röling (1943), Stilleven met flesje, 1981, olieverf op paneel, 40 x 42 cm, schenking Cees Röling
- Matthijs Röling (1943), Vluchtpoging en vliegoefeningen III, 1988, olieverf op paneel, schenking Ad      Adriaanse
- Matthijs Röling (1943), Zelfportret, 1968, olieverf op paneel, 20 x 12 cm, schenking Cees Röling
- Matthijs Röling (1943), Tuin in Ezinge september, 2003, olieverf op paneel, 40 x 40 cm, schenking Cees Röling