Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open op maandag 1 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

DWDD pop-up museum

29 januari 2015

Van ‘café’ van Frank Lisser tot een boereninterieur en een vaandel van de Vleescentrale. Gastconservator Nico Dijkshoorn heeft naar hartenlust kunnen struinen in het depot van het Drents Museum in Assen. Zijn keuze is te zien in het DWDD pop-up museum dat donderdag 29 januari in Amsterdam wordt geopend ter gelegenheid van het tien-jarige bestaan van het tv-programma De Wereld Draait Door. Naast Nico Dijkshoorn gingen negen andere vaste gasten van het tv-programma  in de depots van tien grote Nederlandse musea op zoek naar ‘verborgen kunstwerken’. Het resultaat: tien verrassende zalen. Het Allard Pierson Museum biedt onderdak aan het DWDD pop-up museum. 

Nico’s keuze
Schrijver, columnist Nico Dijkshoorn struinde eind december door het depot van het Drents Museum. Hij maakte een verrassende combinatie van schilderijen, een kwartetspel, keramiek van Theo Colenbrander en zelfs een vaandel van een vleescentrale. Dijkshoorn is enthousiast over zijn gastconservatorschap: ‘Dit doe ik het liefst. Een museum binnenlopen, de ogen een beetje dichtknijpen, voor een kunstwerk gaan staan en dan: páng, kijken. Daarna denk ik iets. Ik maak een notitie en daar schrijf ik later een verhaal over. Altijd denk ik, meteen na het kijken, iets dat ik anders nooit zou hebben gedacht. Kunst stuurt mij de meest onverwachte kanten op.’

Dijkshoorn zocht in totaal 17 werken uit waarmee een zaal van het DWDD pop-up museum wordt gevuld. Hij vond zijn bezoek aan het Drents Museum een geweldige belevenis. Naast de kunstwerken schreef Dijkshoorn ook de bijbehorende teksten voor de tentoonstelling: ‘Op gevoel. Ik was nergens naar op zoek. Ik vond wat gevonden wilde worden. Ik ben het Drents Museum en de kunstenaars zeer dankbaar voor allerlei nieuwe stormen in mijn hoofd.’

Opening
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker, Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam en Mathhijs van Nieuwkerk  openen donderdagavond 29 januari 2015 het DWDD pop-up museum. Naast het Drents Museum werkten nog negen musea en gast-conservatoren mee aan dit bijzondere eenmalige DWDD pop-up museum:

Stedelijk Museum Amsterdam - Jasper Krabbé 
Centraal Museum Utrecht - Cécile Narinx 
Museum Catharijneconvent - Herman Pleij
Museum de Fundatie - Halina Reijn
Van Abbemuseum - Marc-Marie Huijbregts 
Drents Museum - Nico Dijkshoorn 
Rijksmuseum/Bijzondere Collecties van de UvA - Pieter van Vollenhoven/Nico de Haan
Gemeentemuseum Den Haag - Joost Zwagerman
Nederlands Fotomuseum - Fidan Ekiz
Groninger Museum - Jan Mulder 

Het DWDD pop-up museum is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het VSBFonds. NRC Handelsblad geeft voor de gelegenheid een speciale pop-up krant uit. Het DWDD pop-up museum is geopend tot en met 25 mei 2015 in het Allard Pierson museum in Amsterdam.