Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Het Drents Museum heeft voor de tentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo, die tot en met maandag 18 april 2022 te zien was, bijna 140.000 bezoekers mogen verwelkomen. Daarmee is het de best bezochte kunsttentoonstelling die het Drents Museum heeft gehad. Bezoekers waarderen de tentoonstelling met een 8,2. Uit de resultaten van het bezoekersonderzoek, dat in samenwerking met het Blockbusterfonds is uitgevoerd, blijkt de grote meerwaarde van de tentoonstelling voor de stad Assen. De economische spin-off voor de binnenstad wordt geschat op ruim 6 miljoen euro. Maar liefst 93% van de bezoekers kwam speciaal voor de tentoonstelling naar de hoofdstad van Drenthe. 

Profiel bezoeker en buitenlandse aandacht
74% van de bezoekers van Viva la Frida! kwam van buiten Drenthe. De meeste bezoekers waren afkomstig uit Drenthe, Noord- en Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant. 7% van de bezoekers was 20 tot 40 jaar, 39% 40 tot 65 jaar en 52% was 65+. Circa 42.000 bezoekers hebben het Drents Museum voor het eerst bezocht. Uit de e-ticketing van het Drents Museum blijkt dat de tentoonstelling ruim 3% aan buitenlands bezoek heeft opgeleverd, met 35 verschillende nationaliteiten. De meeste bezoekers kwamen uit Duitsland en België. De tentoonstelling kreeg wereldwijd media-aandacht, onder meer in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Mexico.

Economische spin-off
De gemiddelde dagbesteding van een bezoeker aan de tentoonstelling was € 43,00. Dit bedrag werd naast de entree van het museum besteed aan eten en drinken in de stad, winkelen, overnachtingen en vervoer en parkeren in Assen. Ruim 6% heeft een overnachting aan het bezoek gekoppeld, met een gemiddelde besteding van € 149,00. De totale economische spin-off van Viva la Frida! met 139.285 bezoekers in Assen komt daarmee op € 6.071.326.

Uitgebreid randprogramma
Bij de tentoonstelling was een uitgebreid randprogramma, waaronder lezingen, podcasts en een videoserie. Dankzij de samenwerking met binnenstadsvereniging Vaart in Assen en een aantal lokale partners was er een parade tijdens Día de Muertos in de binnenstad én tijdens Viva la Frida! een exclusieve kunstroute door Assen, met als eyecatcher een grote buste van Frida Kahlo op de Kop van de Vaart. In het publieksonderzoek, dat in samenwerking met het Blockbusterfonds onder ruim 4.500 bezoekers is afgenomen, kreeg de stad Assen een 7,3 als waarderingscijfer. Zowel de kunstroute als de buste werd met een 8,0 gewaardeerd. 

Succesvol ondanks coronasituatie 
De tentoonstelling over de wereldberoemde Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo werd op 7 oktober 2021 geopend door Hare Majesteit Koningin Máxima. Vanaf 19 december 2021 is de tentoonstelling vijf weken gesloten geweest vanwege de lockdown. Vanaf 26 januari was Viva la Frida! met beperkende coronamaatregelen te zien. De maatregelen konden vanaf 26 februari worden losgelaten. Het Drents Museum wist de tentoonstelling, die tot en met 27 maart gepland stond, met drie weken te verlengen tot en met maandag 18 april 2022 (tweede paasdag).

Wereldprimeur Viva la Frida! 
In Viva la Frida! stond de kunst en het leven van de Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo (1907-1954) centraal. Hiervoor zijn twee van 's werelds belangrijkste Frida Kahlo-collecties voor het eerst bij elkaar gebracht. In Assen waren naast Kahlo's befaamde schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo ook persoonlijke bezittingen, zoals haar kleding, beschilderde korsetten en sieraden, uit Museo Frida Kahlo (voorheen Casa Azul) te zien. Het Drents Museum werkte voor deze tentoonstelling samen met twee bekende Frida Kahlo-experts: Circe Henestrosa, modecurator en hoofd van de School of Fashion Lasalle College of the Arts Singapore en Dr. Gannit Ankori, directeur en hoofdconservator van het Rose Art Museum. Van de bijbehorende Nederlandse en Engelse publicatie Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo (WBOOKS, 2021) zijn in totaal circa 15.000 exemplaren verkocht.

Het Drents Museum bereidt zich nu voor op de de langverwachte grote internationale archeologie-tentoonstelling In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië die van 11 mei tot en met 30 oktober 2022 te zien is.

Persfoto's:
Klik op de foto's om het gehele werk in hoge resolutie te downloaden

 

  

 

Bijschriften

  • Hare Majesteit Koningin Máxima op de opening van Viva la Frida! op 7 oktober 2021
  • Parade Día de Muertos op 2 november 2021 in de binnenstad van Assen
  • Tentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo
  • Tentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo
  • Buste Frida Kahlo als eyecatcher op de Kop van de Vaart in Assen

Foto's: Sake Elzinga

Noot voor de redactie
Meer informatie: Marketing en Communicatie Drents Museum, Paul Klarenbeek:  p.klarenbeek@drentsmuseum.nl en 06 - 27 84 54 49 of Yvet de Boer: y.deboer@drentsmuseum.nl en 06 - 27 23 08 23.