Openingstijden

di t/m zo 10.00 - 18.00 uur

+

Pers

Gezichten van dementie

15 januari 2013

Onder de titel Gezichten van dementie toont het Drents Museum van 2 februari tot en met 19 mei 2013 een bijzondere serie portretten van mensen met dementie, gemaakt door de schilder Herman van Hoogdalem. De indringende en vaak ontroerende portretten zijn geschilderd op papier met aquarelverf. De twaalf aquarellen zijn 150 cm bij 220 cm groot. Ze worden op de afdeling Hedendaags Realisme vergezeld door korte documentaires van oud-nieuwslezer, journalist en schrijver Gijs Wanders. Daarin vertellen de families van de geportretteerden over de relatie met hun geliefde en is ook het ontstaan van de aquarellen te zien, van de eerste schetsen tot het uiteindelijke resultaat.

Het verhaal achter het portret
Sinds tweeënhalf jaar werkt Van Hoogdalem aan portretten van dementerende mensen. Het herinnert hem aan het veranderingsproces dat zijn dementerende moeder onderging. In deze serie laat hij de vele gezichten van dit proces zien: de wanhoop, het lijden, de onzekerheid, de berusting en dat wat in woorden niet te vangen is. Van Hoogdalem heeft de aquarellen groter dan levensgroot gemaakt, zodat ze onontkoombaar op de kijker afkomen. Dit effect wordt in de tentoonstelling versterkt doordat de werken los in de ruimte hangen en de bezoekers er dicht langs kunnen lopen. Gelijktijdig zijn flarden van de gefilmde interviews door Gijs Wanders te horen die de beleving nog intenser maken. In de filmzaal zijn de vijf minuten documentaires in hun geheel te bekijken.

Begaafd aquarellist en schilder
De Groningse kunstenaar Herman van Hoogdalem (1956) volgde vanaf 1980 de richting vrije schilderkunst aan Academie Minerva in Groningen. Hij heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdig beeldend kunstenaar die diverse technieken beheerst, zoals olieverf, ei-tempera en aquarel. Daarnaast doceert hij aan de Academie Minerva. Zijn werk bevindt zich in vele particuliere collecties en daarnaast o.a. in de collectie van Staalbankiers, ING Bank en het Drents Museum.

Portretten, documentaires en publicatie
Voor meer informatie over het werk van Herman van Hoogdalem: www.hermanvanhoogdalem.nl. Over de serie portretten is in 2013 een publicatie verschenen. Uitgave: Wbooks, Zwolle. ISBN 978 90 400 0767 5.

Interviews: Gijs Wanders, camera: Hans Struik, montage: Paul Bosman, productie: Gijs Crusius.

Persfoto´s
Klik hieronder op de afbeeldingen om deze te vergroten.