Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Henk Helmantel winnaar Sacha Tanja Penning 2021

 

Op vrijdag 3 september 2021 wordt voor de 18de achtereenvolgende keer de Sacha Tanja Penning uitgereikt. De vakjury van de Sacha Tanja Penning heeft unaniem besloten dat kunstenaar Henk Helmantel dit jaar de prijs in ontvangst mag nemen. De penning wordt om 17.00 uur door Wim Pijbes uitgereikt in het Drents Museum, waar nog tot en met zondag 5 september de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder te zien is. 

Vakjury en prijs
De jury van de Sacha Tanja Penning bestond dit jaar uit: Emily Ansenk (directeur Holland Festival), Sanne ten Brink (hoofd ING kunstcollectie), verzamelaar Joop van Caldenborgh (Caldic Collectie), kunstenaar Robin Speijer en juryvoorzitter Wim Pijbes (directeur Stichting Droom en Daad). De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een penning ontworpen door kunstenaar Guus Hellegers. 

Oeuvreprijs en diepe buiging
Dit jaar is de onderscheiding vooral bedoeld als oeuvreprijs en als diepe buiging voor een kunstenaar die al ruim zestig jaar haast stoïcijns zijn eigen realistische pad kiest. Alle juryleden waren unaniem in hun oordeel: deze schilder had de penning natuurlijk al jaren geleden verdiend. Uit het juryrapport: Helmantels werk, geliefd bij een groot publiek, is immers het toonbeeld van realistische schilderkunst in Nederland. De winnaar van vandaag is abstracter en eigentijdser dan menigeen denkt. Juist nu, tijdens de pandemie, is zijn werk actueler dan ooit. Met zijn schilderijen nodigt hij de kijker uit tot bezinning. Tot rust en stilte. En benadrukt hij de schoonheid van de alledaagse dingen om ons heen.

Sacha Tanja Penning
De naamgever van de penning - Sacha Tanja (1942-2004), oud-hoofdconservator ING Collectie - heeft zich jarenlang ingespannen voor de promotie en stimulering van hedendaagse figuratieve kunst in Nederland. In 2005 is ter nagedachtenis aan haar de Sacha Tanja Penning in het leven geroepen. De penning vormt een jaarlijks terugkerend eerbetoon aan een kunstenaar, persoon of instantie die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de figuratieve kunst in Nederland. In voorgaande jaren ontvingen onder andere Matthijs Röling, Barend Blankert, Dirk Scheringa, Herman Gordijn, Diederik Kraaijpoel, Philip Akkerman, Geert Boering, Tony van de Vorst, Galerie Mokum, Caspar Berger, Inge Aanstoot, Koen Vermeule, Museum More, Pere Llobera en Robin Speijer de onderscheiding. 

Waardering in binnen- en buitenland
Henk Helmantel (Westeremden, 1945) behoort tot de Noordelijke Figuratieven en wordt gezien als een van de belangrijkste kunstenaars binnen het hedendaags realisme in Nederland. Zijn schilderkunst wordt in Nederland en tot ver over de landsgrenzen gewaardeerd. Helmantel woont en werkt in het Noord-Groningse wierdedorp Westeremden. Zijn expositieruimte ‘De Weem’ in Westeremden trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Overzichtstentoonstelling t/m 5 september
Henk Helmantel – Meesterschilder is nog tot en met zondag 5 september 2021 in het Drents Museum te zien. Met vroeg en recent van de Groningse schilder, dat nog niet eerder tentoongesteld is. De bijzondere combinatie van Helmantels schilderijen met afgebeelde objecten uit zijn persoonlijke collectie, waaronder middeleeuwse houtsculpturen, antiek Chinees aardewerk en Romeins glas, geeft een extra verdieping op zijn kunstenaarschap.

Henk Helmantel, foto: Sake Elzinga