Openingstijden

Vanaf 26 januari zijn wij weer geopend!
ma t/m zo van 10.00 - 16.00 uur
vrijdag van 10.00 - 22.00 uur

+

Pers

Hermann Markard - Figuurstukken

Van 20 januari tot en met 26 oktober 2018 is in het Drents Museum een keuze uit het oeuvre van de Duitse kunstenaar Hermann Markard te zien onder de titel Figuurstukken. Markard tekent en schildert sinds 1980 uitsluitend menselijke figuren. Door zijn financiële onafhankelijkheid kon de schilder in volledige artistieke vrijheid een oeuvre scheppen. Een oeuvre dat gedurende de jaren groeide en tegelijkertijd met zijn maker mee evolueerde. In het museum worden 26 tekeningen en schilderijen van Markard getoond.

De kracht van figuurstukken
Hermann Markard beschouwt zijn werk als een dialoog tussen datgene wat hij ziet en wat hij daar op antwoordt. Markard: 'De interactie tussen twee mensen is zoiets ongrijpbaars en fascinerends; soms lijk je één en dan ineens sta je op grote afstand van elkaar of zelfs lijnrecht tegenover elkaar, als in een magnetisch krachtenveld. Dit mechanisme werkt niet bij landschappen of stillevens.' Markard streeft er niet naar zijn modellen zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. 'Ik denk dat juist de kracht van figuurstukken is dat de beschouwer geïnteresseerd raakt in de figuur zonder de afgebeelde te kennen. Ik laat mijn modellen niet poseren en geef ze weer vanuit een intuïtieve en sensitieve benadering, zoals ze er voor mij uitzien', aldus Markard.
 
Hermann Markard
Markard (1926, Nierstein, Duitsland) begon tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog, op zestienjarige leeftijd, te tekenen en schilderen aan de kunstacademie Karlsruhe. Na een paar semesters moest hij in militaire dienst. Hij vond na de oorlog de mogelijkheid om zijn studie voort te zetten. Toen hij zijn studie aan de 'Schule des Sehens' van Oskar Kokoschka in Salzburg had afgerond, begon hij zijn professionele leven en carrière. Markard woont en werkt in Amsterdam. In 2009 presenteerde het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek een solotentoonstelling over zijn werk.

Publicatie
Bij de tentoonstelling Hermann Markard - Figuurstukken verschijnt een publicatie met een tekstbijdrage van Anne van Lienden van WBOOKS. De publicatie is in samenwerking met het Drents Museum tot stand gekomen. Het kost € 24,95 en is verkrijgbaar in de Museumshop.

Persfoto's
Klik op de afbeeldingen hieronder om deze te vergroten.

   

   

Bijschriften:
- Gottfried, 1992-1997, acryl op doek op paneel, 80x60 cm
- Savannah, potlood, kleurpotlood en waterverf, 83x63 cm
- Erwin, 1986-1988, acryl op paneel, 120x175 cm (detail)
- Anja, 2013, acryl op doek, 120x175 cm

Coronamaatregelen

Vanaf 26 januari zijn wij weer open! Wij volgen de richtlijnen van de Rijksoverheid en het Museumprotocol voor een veilig en verantwoord  museumbezoek. Bekijk hier de actuele maatregelen die gelden in ons museum.