Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open op maandag 1 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Iraanse poëziemiddag op 16 september in het Drents Museum

Hoe komen de versregels terecht op antwoordapparaten en op de achterkant van vrachtwagens? In Iran is poëzie alomtegenwoordig. Op zondag 16 september 2018 kunnen bezoekers van het Drents Museum zelf ontdekken wat de Perzische dichtkunst zo geliefd maakt. Die dag staat in het teken van de Iraanse poëzie met voordrachten en lezingen van professor Asghar Seyed Gohrab van Universiteit Leiden en dichter Nafiss Nia, en een optreden van daf-musicus Farid Sheek. Op het programma staan de klassieke gedichten die een grote rol spelen in de Iraanse cultuur, maar ook hedendaagse, Iraans-Nederlandse poëzie. Het programma begint om 14.00 uur en een ticket kost €7,50 exclusief museumentree. 

Iran is het land van dichters en verhalenvertellers. Bijna iedere Iraniër kent wel een strofe van de 14de-eeuwse dichter Hafez uit zijn hoofd en de gedichten van mysticus en filosoof Rumi vinden hun weg over de hele wereld. Het Drents Museum laat je deze oude dichtkunst beleven door je onder te dompelen in de Iraanse poëzie. Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Granate, die culturele diversiteit in de Nederlandse film en literatuur bevordert. 

Programma poëziemiddag 
De middag begint met een lezing over de geschiedenis van de Iraanse dichtkunst en haar invloed op de moderne Iraanse cultuur: een levende traditie die een rol speelt in allerlei facetten van de maatschappij. Hoe kan het dat poëzie in Iran zo alomtegenwoordig is? Op deze en andere vragen geeft prof. Asghar Seyed Gohrab antwoord. Hij is universitair hoofddocent van het programma Perzisch aan de Universiteit Leiden en is gespecialiseerd in de cultuur die de Iraanse dichtkunst omgeeft. Seyed Gohrab en de Nederlands-Iraanse dichter Nafiss Nia presenteren een bloemlezing uit de klassieke Iraanse poëzie en geven uiteraard een toelichting op de verzen. 

Na de pauze maken we een sprong in de tijd naar de moderne poëzie. De korte film Shamlou: The Greatest Lover, The Most Alive, over de 20ste-eeuwse dichter Ahmad Shamlou, werd gemaakt door de Nederlands-Iraanse regisseur Farshad Aria. Hij maakt onafhankelijke documentaires, die zich vaak richten op immigranten. Nafiss Nia draagt haar eigen werk voor in het Nederlands en Perzisch. Farid Sheek verzorgt muzikale intermezzo’s tussen de programmaonderdelen. Hij bespeelt de daf, een traditionele Perzische lijsttrommel. 

Schatten en dichtkunst 
De poëziemiddag sluit aan bij de internationale tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving. Deze expositie, nog tot en met 18 november 2018 te zien, toont de enorme kunstzinnigheid van het eeuwenoude Iran. Het verhaal dat de archeologische voorwerpen vertellen begint bij de eerste werktuigen en de uitvinding van de landbouw en voert langs het uitgestrekte Perzische Rijk naar de kleurrijke islamitische middeleeuwen. De poëziemiddag, die plaatsvindt van 14.00 tot 16.30 uur in de Statenzaal, is een rijke aanvulling op de schatten van de Iraanse geschiedenis. Reserveren is verplicht, zie voor meer informatie de website van het Drents Museum: www.drentsmuseum.nl
 

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Granate.   

Persfoto
Klik op onderstaande afbeelding om deze te vergroten.

Bijschrift:
Tombe van de dichter Hafez in Shiraz, Iran