Openingstijden

di t/m zo van 10.00 - 18.00 uur
in vakanties ook maandag open

+

Pers

Jans Muskee - Absoluut Misschien

14 juni 2017

Van 1 juli 2017 tot en met 7 januari 2018 presenteert het Drents Museum de tentoonstelling Absoluut Misschien, waarin de levensgrote werken van Jans Muskee (Nieuw-Amsterdam, 1961) centraal staan. Achter de tekeningen van Muskee houdt zich een wereld schuil die normaal gesproken voor onze ogen verborgen blijft. De taferelen die op de werken afgebeeld worden zijn ogenschijnlijk alledaags, maar bevatten tegelijkertijd een hoge mate van sociale ongemakkelijkheid. De kijker verandert hierdoor in een voyeur, die zowel aangetrokken als afgestoten wordt. 

Jans Muskee werkt al bijna dertig jaar aan een eigenzinnig oeuvre en zijn realistische creaties hebben de afgelopen decennia een eigen plek gekregen in de hedendaagse tekenkunst. De tentoonstelling Absoluut Misschien bestaat uit een collectie werken uit de periode van 2014 tot heden. De tekeningen variëren in formaat, van 20 x 30 cm tot 200 x 300 cm.

Wegkijken helpt niet
De levensechte personages uit de tekeningen van de Drentse kunstenaar Muskee bevinden zich in situaties waarin uiting wordt gegeven aan onvervulde verlangens en seksuele fantasieën. Zo lijkt een bezoekje aan de buren zich plotseling richting een partnerruil te ontwikkelen en geeft een echtgenoot blijk van voyeuristische neigingen. Omdat de karakters van levensgroot formaat zijn, is het net of de kijker medeplichtig wordt gemaakt aan hun activiteiten. Of hij/zij dat wil of niet, wegkijken helpt niet. Jans Muskee betrekt de kijker onvermijdelijk bij de voorstelling. Op die manier creëert hij een contact met zijn publiek dat de personages uit zijn tekeningen onderling niet lijken te hebben. Dit onvermogen van mensen om echt contact te leggen is een van de belangrijkste thema’s in het werk van Jans Muskee. 

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een boek met daarin recent werk van Jans Muskee en reflectie op recente ontwikkelingen in zijn werk. Deze publicatie is een uitgave van WBOOKS, kost €24,95 en is verkrijgbaar in de Museumshop.

   

   

Persfoto's
Klik op de foto's om deze te vergroten.

Bijschriften (van links naar rechts, van boven naar beneden)
- Marcel and Eve. 200 x 300 cm, oliepastel op papier, 2017
- Stay tuned or live. 200 x 300 cm, oliepastel op papier, 2015
- Hallo JUMBO. 200 x 300 cm, oliepastel op papier, 2015
- Achter. 180 x 245 cm, oliepastel op papier, 2014