Openingstijden

ma t/m zo: 10.00 - 18.00 uur 

+

Pers

Lezing The American Dream door Tim Jelfs van de RUG

13 april 2018

Op zondag 22 april 2018 geeft dr. Tim Jelfs van de Rijksuniversiteit Groningen een lezing over de Amerikaanse Droom en de weerbarstige Amerikaanse werkelijkheid. De lezing, in de Statenzaal van het Drents Museum, begint om 14.00 uur en is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het museum. Tim Jelfs, die assistent-professor American Studies is, vertelt in het Engels over de rol die de realistische kunst speelt bij het in beeld brengen van de problemen in de Amerikaanse samenleving.

De American Dream is het ‘van krantenjongen tot miljonair’-principe: iedereen kan ‘het maken’ in Amerika! Het is het beeld dat Amerika van zichzelf heeft als het land waar alles mogelijk is en dat welvaart en democratie verspreidt over de wereld. De werkelijkheid is vaak pijnlijk anders, maar het is niet altijd gemakkelijk om het verschil te zien tussen droom en realiteit. Tim Jelfs onderzoekt hoe de Verenigde Staten naar zichzelf kijken en hoe dat beeld zich verhoudt tot de werkelijkheid.

De keerzijde van welvaart
Na de Tweede Wereldoorlog brak in Amerika een periode aan van ongekende materiële welvaart. Daar kon niet iedereen aan meedoen, maar dat was niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld. Degenen die het goed hadden, vergaten de rest van de bevolking: bijvoorbeeld vrouwen, arme mensen in het zuiden, homoseksuelen en niet-blanke bevolkingsgroepen. Veel al lang broeiende problemen en spanningen kwamen in de jaren zestig tot ontploffing. Ze zorgden vanaf de jaren zeventig voor een slepende cultuurstrijd tussen conservatieven en progressieven die tot de dag van vandaag voortduurt. De Amerikaanse realistische kunst laat al deze ontwikkelingen zien, ook de minder mooie.

Tim Jelfs
Dr. Tim Jelfs komt uit Groot-Brittannië, maar doceert sinds 2011 binnen het programma American Studies in Groningen. Hij is gespecialiseerd in de culturele, literaire, politieke en milieugeschiedenis van de Verenigde Staten in de 20ste en 21ste eeuw.

The American Dream
De lezing van Tim Jelfs vindt plaats in de reeks Te Gast in het Drents Museum en sluit aan bij de dubbeltentoonstelling The American Dream – Amerikaans realisme 1945-2017 van het Drents Museum en de Kunsthalle Emden. Amerikaans realisme uit de periode 1945-1965 is nog tot en met 27 mei 2018 te zien in Assen, terwijl je voor de periode 1965-2017 terecht kunt in Emden, net over de grens.