Openingstijden

Ma t/m zo: 10.00 - 18.00 uur
Vr: 10.00 - 22.00 uur

+

Pers

Lezing door oud-topschaatser Beorn Nijenhuis op 3 maart in het Drents Museum

Welke eigenschappen heb je nodig om topsport te kunnen bedrijven? En hoe kan het dat sommige mensen wel enthousiast worden van het rijden met een hoge snelheid over een circuit en anderen niet? Op zondag 3 maart 2019 om 14.00 uur is oud-topschaatser en neurowetenschapper Beorn Nijenhuis te gast in het Drents Museum. Tijdens zijn lezing The neuroscience of risk-taking vertelt Nijenhuis waarom mensen het gevaar opzoeken en welke neurologische factoren bepalend zijn voor succes. Aanleiding van de lezing is de expositie over de succesvolle zijspancoureur Egbert Streuer. De lezing is gratis toegankelijk voor mensen met een geldig entreebewijs van het Drents Museum en vindt plaats in de Statenzaal. Reserveren is niet mogelijk, vol = vol. 

The neuroscience of risk-taking
Tijdens de lezing besteedt Beorn Nijenhuis aandacht aan neurowetenschappelijke ontdekkingen. Hij is buitengewoon gefascineerd door de systemen in het lichaam die leiden tot het nemen van risicovolle beslissingen. Waar komt dit risicovolle en bijna agressieve gedrag vandaan? Wat is bijvoorbeeld de invloed van hormonen op het gedrag van mensen? Succesvolle coureurs hebben zeer rationele, bijna abstracte redenen om deze gevaarlijke risico’s te nemen. Niet het geld, de roem of eer is waar het om draait. Opvallend is dat onze grootste (sport)helden moed tonen en toch hun hersens erbij houden. Nijenhuis vertelt in zijn lezing over risicovol gedrag en hoe dit vanuit neurowetenschappelijk perspectief verklaard wordt. Hierbij betrekt hij ook eigen ervaringen uit zijn sportcarrière.

Beorn Nijenhuis
Voormalig topsporter Beorn Nijenhuis (1984) is geboren in Canada en is als kind naar Nederland verhuisd. Daar begon hij zijn carrière als professioneel schaatser. Onder meer deed hij mee aan de Olympische Spelen in Turijn (2006) op de 500 en 1.000 meter. Naast zijn sportcarrière ging hij zich verdiepen in literatuur en filosofie. Aan de Universiteit van Utrecht behaalde Nijenhuis zijn Bachelor in Neuroscience and Psychology en zijn master in Neuroscience. 

Tentoonstelling Egbert Streuer
De aanleiding voor de lezing is de tentoonstelling Egbert Streuer - Nederlands meest succesvolle wegracecoureur. De tentoonstelling is een ode aan de Drentse snelheidsduivel Egbert Streuer (1954) die in zijn carrière maar liefst 22 Grand Prix-overwinningen wist te behalen. Maar bovenal viel hij op door zijn uitzonderlijke sportprestaties: drie keer wereldkampioen met bakkenist Bernard Schnieders in de zijspanklasse en twee maal winnaar van de TT in Assen. De tentoonstelling is tot en met 1 september 2019 te zien.

Persfoto's
Klik op de afbeeldingen hieronder om deze te vergroten.

 

Bijschrift:
- Portretfoto Beorn Nijenhuis
- Zijspanduo Streuer en Schnieders, in actie tijdens GP Oostenrijk, 1987, foto Henk Keulemans