Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

In het kader van de tentoonstelling In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië is schrijver en journalist Frank Westerman op zondag 12 juni te gast in het Drents Museum. Westerman verzorgt een lezing over zijn beklimming van de ruim 5.000 meter hoge berg Ararat en over zijn gelijknamige boek Ararat. De lezing start om 13.00 uur en duurt circa 60 minuten. De lezing kost €6 (exclusief museumentree), tickets zijn verkrijgbaar via www.drentsmuseum.nl/westerman 

Frank Westerman (1964, Emmen) toog in de nazomer van 2005 naar Armenië en Turkije om vandaar uit de berg Ararat te beklimmen. Het relaas van de aanloop én de tocht om de top van de 5.165 meter hoge berg te bereiken, mondde uit in zijn boek Ararat (2007, Uitgeverij Atlas). Frank Westerman: ‘Ik heb eigenlijk twee reizen gemaakt; de ene reis was de beklimming naar de top, de andere reis was een reis op papier die veel persoonlijker is geworden.’ Op zoek naar antwoorden houdt Westermijn tijdens zijn lezing op 12 juni de mythes én de steenharde realiteit van de majestueuze berg Ararat tegen het licht. Het boek Ararat is te koop in onze Museumshop en na afloop van de lezing is Westerman graag bereid het boek te signeren.

Frank Westerman
Journalist en schrijver Frank Westerman groeide op in Assen en studeerde Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen. Na zijn studie werd hij correspondent voor De Volkskrant in Belgrado, waar hij onder meer verslag deed van de oorlog in voormalig Joegoslavië. Al snel werden artikelen gevolgd door boeken zoals De Graanrepubliek (1999) en El Negro & ik (2004) waarmee Westerman bekendheid verwierf. Dit voorjaar is zijn nieuwste boek Te waar om mooi te zijn verschenen waarin onder meer een verhaal over de Ararat is opgenomen.

Tentoonstelling In de ban van de Ararat
Tot en met 30 oktober 2022 presenteert het Drents Museum de indrukwekkende geschiedenis en cultuur van Armenië in de internationale archeologietentoonstelling In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië. Het is een verhaal waarin de ruim 5.000 meter hoge berg Ararat – het nationale symbool van Armenië - niet kan ontbreken. Aan de hand van circa 160 kostbare archeologische voorwerpen – voor een groot deel nog nooit in Nederland te zien geweest - neemt de tentoonstelling de bezoeker mee op reis door de fascinerende vroegste geschiedenis van Armenië. Verschillende topstukken uit het History Museum of Armenia in Jerevan zijn te zien in Assen. Gouden en zilveren sieraden en bekers, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers dompelen je onder in de rijke geschiedenis van Armenië. Een van de meest bijzondere voorwerpen in de expositie is een reliek met een houtfragment van de Ark van Noach, die na het zakken van het water van de zondvloed op het Ararat-gebergte gestrand zou zijn.

Persfoto's:
Klik op de foto's om het gehele werk in hoge resolutie te downloaden

     

Bijschriften persfoto's

Boven

  • Foto's boven: Frank Westerman, foto Sake Elzinga 
  • Foto onder: Tweetoppige Ararat, 2020, foto Hans Avontuur

 Onder

  • De tweekoppige Ararat, 2020, foto Hans Avontuur