Openingstijden

T/m 7 okt, di t/m zo: 11.00 - 17.00 uur
Vanaf 8 okt, ma t/m zo: 10.00 - 18.00 uur, 
vr: 10.00 - 22.00 uur
Tickets uitsluitend online verkrijgbaar

+

Pers

Matthijs Röling wegens succes verlengd in Drents Museum

Wegens succes wordt de tentoonstelling In dank aanvaard: Matthijs Röling verlengd tot en met 25 augustus 2019.  In de tentoonstelling toont het museum een grote collectie werk van Röling (Oostkapelle, 1943) uit de particuliere collecties van Cees Röling en Ad en Willy Adriaansen. De stillevens, portretten en mythische voorstellingen van Röling kenmerken zich door harmonie. Over alles hangt een zweem van poëzie en intimiteit. De documentaire M.R. - waarin Matthijs Röling terugblikt op zijn kunstcarrière - is bij de expositie te zien.

Lovende reacties
De tentoonstelling ontvangt lovende reacties van de bezoekers. 'Geweldig', 'Mooie schilderijen', 'Prachtig', het zijn een paar van de commentaren die in het gastenboek van het museum staan geschreven. Maar liefst 100 kunstwerken, waarvan een groot deel is geschonken door Cees Röling en Ad en Willy Adriaansen, zijn te bewonderen in de tentoonstelling In dank aanvaard: Matthijs Röling. De schilderijen van Matthijs Röling zitten vol symboliek en verwijzingen naar een ver verleden of fantasiewereld. In zijn portretten en figuurstudies toont hij de mens in al zijn facetten en voor zijn stillevens gebruikt hij stofuitdrukking, lichtinval en kleur steeds als uitgangspunten. Een groot deel van de werken is nog niet eerder tentoongesteld.

Jonge oude meester
Matthijs Röling besluit als een van de eerste kunstenaars in Nederland om terug te keren naar de figuratieve kunst en niet mee te gaan in de abstracte en conceptuele kunst van zijn tijd. Het zijn juist de klassieke thema’s en technieken die hem grijpen. Röling wordt ook wel ‘de jongste van de oude meesters’ genoemd. Hij wil naar de werkelijkheid schilderen met de ambachtelijke perfectie van de oude meesters. Iets toevoegen aan die traditie. Röling is een van de grootste figuratieve kunstenaars in Nederland.

Documentaire M.R.
In de documentaire M.R. volgen de makers, Marrit Koopmans en Walker Pachler, Matthijs Röling in zijn dagelijks leven. Röling schildert al jaren niet meer. Tegenwoordig brengt hij zijn dagen door in zijn huis in Ezinge. Zijn woning én de tuin werden vele malen gebruikt als decor in zijn schilderijen: een omgeving van geometrische vormen, schijnbare eeuwenoude ruïnes en de sterrenhemel. Terwijl de seizoenen verstrijken blikt Matthijs in de film terug op een leven lang schilderen en tekenen. M.R. is te zien in de filmzaal bij de tentoonstelling. De productie is verzorgd door Stichting DITISOPRECHT in coproductie met stichting Beeldlijn. 

Bij de expositie is de publicatie Matthijs Röling. Keuze uit het werk verschenen. Het boek is een uitgave van Van Gorcum en verkrijgbaar in de Museumshop voor € 24,95. 

  
Persfoto's
Klik op de afbeeldingen hieronder om deze te vergroten.

 
 

Bijschriften: 

- Matthijs Röling (1943), Zelfportret, 1969, olieverf op paneel 18 x 15 cm, Schenking Cees Röling
- Matthijs Röling (1943), Stilleven met flesje, 1981, olieverf op paneel, 40 x 42 cm, schenking Cees Röling
- Matthijs Röling (1943), Vluchtpoging en vliegoefeningen III, 1988, olieverf op paneel, schenking Ad      Adriaanse
- Matthijs Röling (1943), Zelfportret, 1968, olieverf op paneel, 20 x 12 cm, schenking Cees Röling
- Matthijs Röling (1943), Tuin in Ezinge september, 2003, olieverf op paneel, 40 x 40 cm, schenking Cees Röling