Openingstijden

di t/m zo van 10.00 - 18.00 uur
in vakanties ook maandag open

+

Pers

Mummies op internationale tour

22 mei 2014

De tentoonstelling Mummies - Overleven na de dood die nog tot en met 31 augustus 2014 in het Drents Museum te zien is, maakt na Assen een uitgebreide internationale rondreis door Europa. In de periode vanaf september 2014 tot en met 2018 is de tentoonstelling achtereenvolgens te zien in musea in Budapest (Hongarije), Luxemburg, Hildesheim (Duitsland), Basel (Zwitserland), Leoben (Oostenrijk), Stockholm (Zweden) en Cardiff (Wales). In het Drents Museum - de eerste locatie van de tour - heeft Mummies tot nu toe ruim 50.000 bezoekers getrokken.

Europese samenwerking
De internationale rondreis is het resultaat van een samenwerkingsinitiatief van het Drents Museum. Het museum is een samenwerking aangegaan met de Reiss-Engelhorn Museen in Mannheim (Duitsland), het National Museum of Natural History in Budapest (Hongarije) en het Naturhistorisches Museum in Basel (Zwitserland). De vier Europese partners hebben hun expertise, objecten, onderzoek en relatienetwerk in een ‘mummy-poule’ bij elkaar gebracht. 

Internationaal aansprekende tentoonstelling
De gezamenlijke voorbereidingen zijn in 2007 gestart. Door de alliantie is een internationaal aansprekende tentoonstelling tot stand gekomen met maar liefst 40 mensen- en 20 dierenmummies uit alle delen van de wereld. Bovendien heeft recent wetenschappelijk onderzoek van de mummies en de resultaten daarvan een belangrijke plek gekregen in de tentoonstelling. Nog nooit eerder zijn in Europa zoveel verschillende mummies bij elkaar gepresenteerd. Van Egyptische mummies en dierenmummies tot een bijzondere boeddhamummie uit China, een Peruaanse indiaanmummie en cryptemummies uit Hongarije. En natuurlijk ontbreken de unieke veenlijken niet, die het Drents Museum uit eigen collectie heeft ingebracht.