Openingstijden

gesloten tot en met 25 januari 2022

+

Pers

Muziekcompetitie Art Rocks 2018 van start in Drents Museum

De muziekcompetitie Art Rocks 2018 is vandaag gestart. De competitie daagt muzikanten uit alle genres uit om een track te schrijven geïnspireerd op een kunstwerk. De beste inzendingen spelen hun nummer live in een groot Nederlands museum en strijden in poppodium Paradiso voor een geldprijs van €1000. Als startschot van deze editie releasen Art Rocks-ambassadeurs Yung Nnelg en Blaudzun vandaag hun track geïnspireerd op een bekend kunstwerk. Art Rocks wordt georganiseerd door stichting Art Match en zeven toonaangevende musea, waaronder het Drents Museum. Aanmelden en meer informatie via artrocks.nl

Ambassadeurs Blaudzun en Yung Nnelg
Zanger en producer Blaudzun en rapper Yung Nnelg zijn de ambassadeurs van muziekcompetitie Art Rocks 2018. De twee bekende Nederlandse artiesten hebben beiden een track gemaakt geïnspireerd op een bekend kunstwerk. Blaudzun heeft samen met David Douglas een geheel nieuwe versie gemaakt van de track High as the sun, dat geïnspireerd is op zijn favoriete schilderij Korenveld met maaier en zon (1889) van Vincent van Gogh. Yung Nnelg heeft het nummer Basquiat gemaakt dat geïnspireerd is op het werk Koningen van Egypte II (1982) van street-artist Jean-Michel Basquiat. Naast de tracks zijn de ambassadeurs onderdeel van de vakjury en het gevarieerde randprogramma met onder meer optredens tijdens de museumrondes in de musea.

Blaudzun over het schilderij dat hem inspireerde: "Als ik voor het schilderij sta, nodigt het me uit om in de gele verfstroken te verdwijnen om vervolgens herboren terug te komen. Daar begon de inspiratie voor het lied High as the Sun.”

Yung Nnelg over het schilderij dat hem inspireerde: “Basquiat streed ook voor gelijkheid in een kunstwereld die voornamelijk wit was/is. Zijn ideologie trekt me heel erg aan. Hij was ook super stylish. Ik voel hem als persoon heel erg.”

De muziekcompetitie
Ruim vijftig kunstwerken en historische objecten uit allerlei tijdvakken, stijlen en kunstdisciplines zijn uitgekozen voor deze vierde editie van muziekcompetitie Art Rocks. Muzikanten uit alle genres kunnen zich voor een nummer laten inspireren door werken van grootmeesters als Vincent van Gogh, Ai WeiWei, Edvard Munch en Rubens. De kunstwerken en objecten zijn te vinden op artrocks.nl en voor een groot deel ook in de musea zelf te bezichtigen. Uit de beste inzendingen selecteren een vakkundige jury en het publiek via publieksstemmen 56 acts. Zij strijden in de musea, naast hun favoriete kunstwerk, voor een plek in de finale in Paradiso. Alle finalisten winnen een eigen, professionele videoclip. De grote winnaar van Art Rocks 2018 gaat naar huis met een geldbedrag van € 1.000. 

Deelnemen
De 56 geselecteerde kunstwerken en historische objecten zijn vanaf nu te vinden op de site van Art Rocks. Deelname aan de muziekcompetitie is vanaf 15 jaar en zowel voor amateurmusici als voor professionals. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.artrocks.nl

Overzicht data
28 augustus t/m 15 oktober: Aanmeldperiode Art Rocks 2018
17 november: Museumronde Drents Museum
25 november: Museumronde Museum Boijmans Van Beuningen
1 december: Museumronde Tropenmuseum
2 december: Museumronde Museum Prinsenhof Delft
6 december: Museumronde Centraal Museum Utrecht
8 december: Museumronde Bonnefantenmuseum
9 december: Museumronde Kröller-Müller Museum
23 januari 2019: Finale in Paradiso, Amsterdam

 

Gesloten

In navolging van de richtlijnen van het RIVM met betrekking tot het coronavirus, is het Drents Museum gesloten tot en met 25 januari 2022. Alle evenementen en publieksactiviteiten van het museum zijn tot en met 25 januari 2022 geannuleerd. De Museumshop is wel weer te bezoeken en is open van dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur met Coronacheck en mondkapje.
Wil je een melding ontvangen wanneer we weer open gaan? Meld je dan aan voor een ticket alert.