Openingstijden

Vanaf 26 januari zijn wij weer geopend!
ma t/m zo van 10.00 - 16.00 uur
vrijdag van 10.00 - 22.00 uur

+

Pers

Na Louvre ook Drents Museum in Teheran

Afgelopen voorjaar stelde het Louvre als eerste grote Westerse museum zijn collectie tentoon in de Iraanse hoofdstad Teheran. Het Drents Museum volgt het Parijse museum nu op. Vanaf 2 oktober 2018 is een selectie van de veelzijdige Drentse collectie van het Drents Museum te zien in het National Museum of Iran. Deze Drentse tentoonstelling is de tegenhanger van de Iraanse tentoonstelling in Assen, Iran – Bakermat van de beschaving, die een schitterende collectie Iraanse archeologische vondsten uit het National Museum of Iran laat zien.

“We zijn er heel trots op dat onze bijzondere collectie voor het eerst in het Midden-Oosten te zien gaat zijn”, zegt directeur Harry Tupan van het Drents Museum. “Ik zie het als een hoogtepunt in onze lange tentoonstellingsgeschiedenis.” De collectie van het Drents Museum is vanaf 1854 uitgegroeid tot een van de voornaamste in Nederland. Voorwerpen uit de collectie zijn al in een groot gedeelte van de wereld tentoongesteld, maar nog nooit in het Midden-Oosten.

Drentse schilderkunst
Maar liefst 320 voorwerpen uit de collectie van het Drents Museum gaan de reis naar Iran maken. De conservatoren hebben een selectie gemaakt uit de collecties archeologie, art nouveau en art deco en schilderkunst. Een groot deel van de voorwerpen die naar Iran gaan, zijn nog nooit buiten Nederland tentoongesteld geweest. Zo gaan er meerdere Drentse schilderijen voor het eerst naar het buitenland, onder meer werk van George Lourens Kiers, Egbert van Drielst en Julius van de Sande Bakhuyzen. Iran heeft hiermee een absolute primeur.

Veenlijk op pad
Het National Museum of Iran is nog wel het meest geïnteresseerd in de archeologische voorwerpen uit Drenthe. Een veenlijk mag daarom absoluut niet ontbreken in de tentoonstelling. De man van Exloërmond, een veenlijk dat in 1914 werd gevonden, laat Iran kennis maken met de Drenten van een paar eeuwen vóór onze jaartelling. Maar ook diverse vuurstenen, aardewerk en middeleeuwse sieraden worden uitgeleend aan het National Museum of Iran.

Bakermat van de beschaving
De tentoonstelling in Teheran is tot stand gekomen door de bijzondere samenwerking tussen de twee musea. Deze samenwerking zorgde er ook al voor dat fantastische archeologische objecten uit Iran nu in Assen te zien zijn. In de expositie Iran – Bakermat van de beschaving staat het verhaal van de duizenden jaren oude beschaving van Iran centraal. De expositie voert je mee door de sprankelende geschiedenis aan de hand van zeldzaam fijn gevormde sieraden, beeldjes en gebruiksvoorwerpen. Iran – Bakermat van de beschaving is nog tot en met 18 november 2018 te zien in het Drents Museum.

Persfoto’s
Klik op onderstaande afbeeldingen om deze te vergroten.
 

  

Van links naar rechts:

Egbert van Drielst, Dorpsgezicht van Eext, ca. 1810, olieverf op doek
Julius van de Sande Bakhuyzen,
Schaapskooi Exloo, ca. 1900, olieverf op doek
George Lourens Kiers,
Gezicht op de vaart te Assen, 1862, olieverf op doek

Coronamaatregelen

Vanaf 26 januari zijn wij weer open! Wij volgen de richtlijnen van de Rijksoverheid en het Museumprotocol voor een veilig en verantwoord  museumbezoek. Bekijk hier de actuele maatregelen die gelden in ons museum.