Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Recent heeft het Drents Museum in Assen het schilderij Portret van Lizzy Ansingh van de kunstenaar Thérèse Schwartze verworven. Schwartze wordt beschouwd als een van de belangrijkste en meest succesvolle vrouwelijke kunstenaars rond 1900. Hoofdconservator Annemiek Rens is enorm blij met de aanwinst: ‘Het was onze wens om Schwartze een sterkere positie in de collectie te geven. Het werk vormt een waardevolle aanvulling waarbij het eigenlijk gaat om twéé toonaangevende kunstenaars: Schwartze én Ansingh.’ De aankoop van het ongedateerde schilderij is mogelijk gemaakt dankzij een schenking van de Stichting Vrienden van het Drents Museum. Vanaf vandaag is het portret te zien voor het publiek.

Thérèse Schwartze (1851-1918) verdient als dochter van een kunstenaar na het overlijden van haar vader al op jonge leeftijd de kost voor het gezin waarin ze opgroeit. De combinatie van een groot talent als kunstenaar én als zakenvrouw blijft ze haar leven lang inzetten. Ze schildert talloze portretten van de elite - waaronder het Koninklijk Huis - en exposeert in Europa en Amerika. Ze is een voorbeeld voor vele (vrouwelijke) kunstenaars. Zo ook voor haar nichtje Lizzy Ansingh (1875-1959) die zelf ook ging schilderen en bekend werd als een van de ‘Amsterdamse Joffers’. 

Monumentaal portret Lizzy Ansingh 
Schwartze schildert haar nichtje, die haar oogappel én beoogd opvolger was, verschillende malen en steeds op andere wijze. In tegenstelling tot de werken in opdracht, tonen de portretten van Schwartze’s familieleden een losheid in het schilderen. Het monumentale portret laat Ansingh ten voeten uit zien. Het schilderij toont de Amsterdamse Joffer als de society-dame die ze was: gekleed in een gele avondjapon, een waaier losjes in de hand en met dansschoenen aan. Ansingh koestert het werk, dat deel uitmaakt van haar nalatenschap. Na Ansinghs overlijden wordt het schilderij in 1960 geveild bij Paul Brandt in Amsterdam.  

Waardevolle aanvulling collectie Kunst 1885-1935 
Met het onderzoek naar vrouwelijke kunstenaars in de collectie Kunst 1885-1935 heeft het Drents Museum enkele jaren geleden in kaart gebracht welke vrouwelijke kunstenaars in de collectie vertegenwoordigd zijn. Ook is aan het licht gekomen waar zich nog hiaten bevinden. Van Thérèse Schwartze zijn er slechts enkele werken, waaronder het schilderij Vrouw met zonnebloemen en een portret dat Schwartze van haar zus (de moeder van Lizzy Ansingh) maakt. Met deze aanwinst komt Schwartze nog nadrukkelijker in de schijnwerpers te staan. 

Persfoto
Klik op de persfoto om deze te vergroten.