Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Van 10 april tot en met 17 juli 2022 geeft het Drents Museum het podium aan kunstenaar Sam Drukker. In de Abdijkerk van het museum zijn in de overzichtstentoonstelling Sam Drukker De man in de spiegel 100 zelfportretten van Drukker te zien uit de periode 1980 tot nu. Het is voor het eerst dat zijn zelfportretten op deze wijze in de belangstelling staan. Een uitgesproken oeuvre dat hij in veertig jaar tijd heeft opgebouwd en nu voor het voetlicht wordt gebracht. Zie drentsmuseum.nl voor meer informatie en ticketverkoop.

Het leven en de mens fascineren kunstenaar Sam Drukker (1957). Hij schildert de mens in al zijn facetten op zijn kenmerkende eigenzinnige manier. Met trefzekere penseelstreken zet hij de geportretteerde neer. De innerlijke wereld en onvolmaaktheid staan hierbij centraal. Drukker heeft het zelfportret als vast onderdeel van zijn schilderthematiek. Nietsontziend schildert hij zichzelf: naakt, dan weer kwetsbaar, soms trots, waarbij hij zichzelf becommentarieert. Op geheel eigen wijze geeft hij invulling aan een klassiek geworden genre waarbij kunstenaar, de spiegel en het doek in een driehoeksverhouding met elkaar in dialoog gaan. Drukker schildert op verschillende dragers. Zo gebruikt hij naast doek en hout speciale ondergronden als stoelrugleuningen en zeildoek. 

Sam Drukker
Sam Drukker groeide op in Assen en woont in Amsterdam. Hij studeerde aan Academie Minerva in Groningen, waar hij onder meer les kreeg van Matthijs Röling. Daarnaast volgde hij de lerarenopleiding Ubbo Emmius in Groningen. Zijn eerste museale tentoonstelling Dames en Heren in 1999 was in het Drents Museum. In 2011 werd Drukker verkozen tot Kunstenaar van het Jaar. Vele exposities later in binnen- en buitenland is Sam Drukker weer terug in het Drents Museum, nu met uitsluitend zelfportretten. Naast het schilderen geeft hij les aan de Wackers Academie in Amsterdam. 

Tentoonstelling zelfportretten collectie Drents Museum
Het Drents Museum verzamelt zelfportretten van kunstenaars die door het museum worden gevolgd. De collectie bestaat inmiddels uit enkele honderden zelfportretten, waaronder een vijftal van Drukker. Van 19 februari tot en met 4 september 2022 presenteert het Drents Museum de tentoonstelling Unlimited - Zelfportretten uit eigen collectie. Sam Drukker heeft voor deze tentoonstelling de keuze uit de zelfportretten gemaakt.

Gelijknamige publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie Sam Drukker. De man in de spiegel. Zelfportretten (WBOOKS, Zwolle). In de publicatie en tentoonstelling worden 100 zelfportretten van Drukker getoond uit de afgelopen veertig jaar. In het boek staan meerdere tekstbijdragen, onder andere van schrijver Arnon Grunberg. De publicatie is €24,95 en is vanaf april 2022 verkrijgbaar in de Museumshop van het Drents Museum en bij de boekhandel. 

Persfoto's:
Klik op de foto's om deze te vergroten

   

 

Bijschrift voor alle foto's:

  • Zelfportret met papieren hoedje, 2006, olieverf op doek, Collectie ING
  • De aardappeleter, 1993, olieverf op doek, particuliere collectie
  • Zelfportret op tekenbord, 2015, olieverf op hout, collectie Drents Museum
  • Zelfportret, 2008, olieverf op hout, particuliere collectie
  • In bad met Marat, 2005, olieverf op hout, particuliere collectie

Noot voor de redactie
Voor meer informatie: Marketing & Communicatie Drents Museum, Yvet de Boer via
06-27230823 of y.deboer@drentsmuseum.nl