Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

In samenwerking met Eline Pollaert en Xandra Koster lanceert het Drents Museum de podcast Op Frida’s Vleugels. In een vierdelige podcast, die tweewekelijks uitkomt, onderzoeken Pollaert en Koster wat Frida Kahlo voor henzelf én voor andere gehandicapte mensen betekent. Ze gaan met diverse gasten in gesprek en bespreken Frida’s werk en leven aan de hand van objecten uit de tentoonstelling Viva la Frida!, vanuit het perspectief van hun eigen handicaps. Op woensdag 26 januari wordt de eerste aflevering gelanceerd. Deze is te beluisteren via jouw favoriete podcastkanaal. Kijk voor meer informatie op www.drentsmuseum.nl/frida/podcast-op-fridas-vleugels

‘Voeten, waar heb ik jullie voor nodig wanneer ik vleugels heb om te vliegen?’ Deze uitspraak schreef Frida Kahlo in haar dagboek, toen haar rechterbeen werd geamputeerd. De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor de verschillende handicaps waarmee Frida leefde. In de podcastafleveringen reflecteren hosts Eline Pollaert en Xandra Koster samen met hun gasten en elkaar op het leven en werk van Frida Kahlo, vanuit de beleving van hun eigen handicap. Het doel van de podcast is om licht te schijnen op de impact van haar leven en werk op gehandicapte mensen vandaag de dag.

Op Frida’s Vleugels
Handicap is de primaire focus van de podcastreeks, die gericht is op luisteraars met en zonder handicap. Maar ook andere identiteitskenmerken van Kahlo en de gasten komen ter sprake, waaronder etniciteit, seksuele oriëntatie en gender. In de eerste aflevering bespreken hosts Eline Pollaert en Xandra Koster hun eigen favoriete kunstwerk en wat dit werk voor hen betekent. In de tweede aflevering is disabled queer activist Agnes van Wijnen te gast. Eline en Xandra interviewen haar over de thema’s handicap en hulpmiddelen. Ook komen de onderwerpen gender en seksuele oriëntatie aan bod. In de derde aflevering is Nimo Hersi te gast. Nimo is kunstenaar en werkt in het Dovenonderwijs. Met haar praten Eline en Xandra over thema’s als identiteit, etniciteit, gender en cultuur. In de laatste aflevering gaan Xandra en Eline in gesprek met zangeres, activist en feminist Mira Thompson over de thema’s vriendschappen en relaties.

Makers podcast
De podcast is gemaakt door Eline Pollaert en Xandra Koster. Eline is historicus en doet onderzoek naar de geschiedenis van handicap. Xandra is beleidsmedewerker bij Ieder(in), de landelijke belangenbehartigersorganisatie voor chronisch zieken en gehandicapten. Daarnaast schrijft Koster artikelen over de discriminatie van mensen met een beperking. Beide zijn activisten en liefhebbers van het werk van Frida Kahlo. De techniek van de podcast wordt verzorgd door Lisa Jansen. Deze podcastserie is gemaakt in het kader van de tentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo, die nog tot en met 27 maart 2022 te zien is.