Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open: maandag 20 mei 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Ruim 170.000 bezoekers voor Drents Museum in 2019

2020: grote Frida Kahlo-tentoonstelling en schatten uit oude Armenië

Het Drents Museum in Assen heeft met ruim 170.000 bezoekers een prima 2019 achter de rug. Het museum, dat 2019 met een positief financieel resultaat afsluit, had met de tentoonstellingen Sprezzatura en Egbert Streuer publiekstrekkers in huis, wist met de Iran-expositie gerenommeerde prijzen in de wacht te slepen en maakte op de valreep van 2019 een klapper: de aankoop van Onkruid verbrandende boer van Vincent van Gogh samen met het Van Gogh Museum. Het Drents Museum kijkt uit naar 2020 met als blikvangers de archeologietentoonstelling In de ban van de Ararat en de grote kunsttentoonstelling Viva la Frida! over leven en werk van Frida Kahlo.

 

PERSBERICHT 23 DECEMBER 2019

Hoogtepunten 2019  

Door de start van de verbouwingen van de Abdijkerk medio dit jaar en de voorbereidingen voor de uitbreiding van de publieksruimte had het Drents Museum in 2019 aanzienlijk minder tentoonstellingsruimte ter beschikking. Het afgelopen jaar stond er een gevarieerd programma van exposities en activiteiten. De internationale tentoonstelling Sprezzatura - Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) met werken uit prominente Italiaanse musea trok 76.000 bezoekers en kende veel lovende reacties van het publiek met een waarderingscijfer van 9,1. In de serie markante Drenten stond oud-wereldkampioen zijspan Egbert Streuer centraal. In beeld en geluid werd de Drentse sportheld gepresenteerd en dat zorgde voor hernieuwde waardering bij de media én bij de circa 30.000 bezoekers.
Absoluut hoogtepunt voor het Drents Museum vormde de aankoop van het ‘onkruidverbrandertje’ (1883) van Vincent van Gogh samen met het Van Gogh Museum. Dit kleine maar krachtige werk uit de Drentse periode van Van Gogh betekent een enorme versterking van de collectie. Het schilderij is opgenomen in de tentoonstelling Barbizon van het Noorden, die het verhaal vertelt van grote kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw die naar het ongerepte Drenthe kwamen om de natuur vast te leggen (te zien tot en met 22 maart 2020).
  
Prijzen voor Iran

In 2019 ontving het Drents Museum verschillende prijzen met de tentoonstelling Iran - Bakermat van de beschaving. In februari won het museum in New York de Youniversal Award (publieksprijs) van de prestigieuze Global Fine Art Awards. Afgelopen oktober ging de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2019 ook naar Assen. In de ogen van het publiek was Iran de beste tentoonstelling van het afgelopen culturele jaar (augustus 2018 t/m juli 2019). Daarnaast werd Iran ook genomineerd voor de Campagne Award van Cultuur Marketing Awards in 2019.

Programma 2020

Het Drents Museum trapt 2020 af met de solotentoonstelling Saison van de Duitse kunstenaar David Schnell in de vernieuwde Abdijkerk. Vanaf 12 april spelen Armenië en de berg de Ararat een hoofdrol in de archeologietentoonstelling In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië. Schitterende objecten uit het History Museum of Armenia in Jerevan én een uniek reliek van de Ark van Noach komen naar Assen.
Komend najaar staat het Drents Museum geheel in het teken van de Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo (1907-1954). Een unieke combinatie van Frida Kahlo’s kunst en persoonlijke voorwerpen is vanaf 11 oktober te zien in de tentoonstelling Viva la Frida! De fameuze collectie schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo krijgt in de expositie gezelschap van een collectie biografische objecten van Museo Frida Kahlo (Casa Azul) met onder meer kleding, korsetten en sieraden. Bovendien presenteert het Drents Museum in de tentoonstelling Beyond Frida hedendaags werk van grote internationale kunstenaars die geïnspireerd zijn door Frida Kahlo, zoals Marina Abramovic en Yasumasa Morimura. De online ticketing voor Frida Kahlo start in februari 2020.  

 

Persfoto
Klik op de persfoto om te vergroten.

   

Bijschrift

  • Boven: Veel publiek bij tentoonstelling Sprezzatura, foto Sake Elzinga  
  • Midden: Vincent van Gogh (1853-1890), Onkruid verbrandende boer, 1883, olieverf op doek op paneel, 30,5 × 39,7 cm, Drents Museum, Assen / Van Gogh Museum, Amsterdam, Foto: © Van Gogh Museum 
  • Linksonder: Frida Kahlo, Zelfportret met aapje, 1945, olieverf op doek op masoniet, Museo Dolores Olmedo, Mexico City  
  • Rechtsonder: Zilveren beker, ca. 2100 v.Chr., Karashamb, Midden-Bronstijd, collectie Historisch Museum van Armenië © History Museum of Armenia, Yerevan, 2020