Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Solotentoonstelling Rosa Loy in Drents Museum

31 juli 2017

Samen met haar man Neo Rauch vormt Rosa Loy een van de bekendste kunstenaarsechtparen van Duitsland en de belangrijkste vertegenwoordigers van de Neue Leipziger Schule. Vanaf 24 september toont het Drents Museum in de vernieuwde Abdijkerk een solotentoonstelling van het werk van Rosa Loy. In de tentoonstelling Bilder Bergen staan de schijnwerpers op circa 40 schilderijen van Loy uit de periode 2007 tot en met 2016. Neo Rauch verzorgt de officiële opening op zaterdag 23 september.

Binnen het bijzondere oeuvre van Rosa Loy (Zwickau, 1958) heersen eigen wetten en gewoontes. Voornamelijk vrouwen en fantasiefiguren bevolken haar schilderijen in uiteenlopende landschappen, die zich uitstrekken van het ondergrondse tot voorbij het oneindige. Behalve in haar onderwerpkeuze is ook de schildertechniek van Loy en de manier waarop zij verf gebruikt opmerkelijk. Loy gebruikt melkeiwit en pigment, dat de mogelijkheid biedt om een zeer groot scala aan kleuren te creëren.

In de wereld van Loy lijkt alles mogelijk
Al decennia lang werkt Rosa Loy als kunstenaar aan een oeuvre waarin de vrouw centraal staat. Zelden zijn er mannen te zien in haar werk en als ze al afgebeeld zijn, zijn ze klein gehouden. De vrouwen in haar werk bevinden zich doorgaans in situaties die op zijn minst merkwaardig genoemd kunnen worden. In de wereld van Rosa Loy lijkt namelijk alles mogelijk. Zo luistert een vrouw naar een vlinder die fluistert in haar oor terwijl een kabouter uit een pop onder de grond kruipt en plant een andere vrouw bollen met een gezicht in de grond. Op een ander schilderij valt een vrouw door een gat in de vloer omlaag in een andere ruimte waar vreemde planten groeien en beelden staan.

Natuur als inspiratiebron
Mens en natuur staan in de schilderijen van Rosa Loy zo dicht bij elkaar dat ze soms letterlijk met elkaar vergroeid zijn. Deze wereld van vrouwen en planten, met zijn metamorfosen, vergroeiingen en onlogische combinaties, ligt het dichtst bij een fantasie- of droomwereld. Rosa Loy studeerde tuinbouwkunde en kent daarom de plantenwereld op haar duimpje. De grote tuin met planten en bloemen bij haar huis is een bron van inspiratie.

Publicatie
Bij de tentoonstelling Bilder Bergen verschijnt een gelijknamige publicatie. Het boek is een uitgave van WBOOKS, kost € 24,95 en is verkrijgbaar in de Museumshop.

Persfoto's
Klik op de afbeeldingen hieronder om deze te vergroten.

   

Bijschriften (van links naar rechts)

- Rosa Loy, Die andere Seite, 2009, caseïne op doek, 130 x 110 cm. Foto: Uwe Walter, Berlin, ©Rosa Loy, VG Bildkunst
- Rosa Loy, Minen, 2010, caseïne op papier, 38,5 x 26,3 cm. Foto: Uwe Walter, Berlin, ©Rosa Loy, VG Bildkunst
- Rosa Loy, Mutmaßung, 2013, caseïne op doek, 130 x 170 cm. Foto: Uwe Walter, Berlin, ©Rosa Loy, VG Bildkunst
- Rosa Loy, Neue Ebene, 2007, caseïne op doek, 130 x 110 cm. Foto: Uwe Walter, Berlin, ©Rosa Loy, VG Bildkunst

Meer Rosa Loy: